Τρείς κρίσιμες ψηφοφορίες για το ΠΑΣΟΚ

Πρώτος σταθμός η αυριανή ψηφοφορία επί της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση που θα προηγηθεί, απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι και να αποδειχθεί η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να τεκμηριωθεί

η αναφορά του προ ημερών σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς αυτή είναι φανερή και έτσι δύσκολα θα παρεκκλίνει κανείς από την κυβερνητική απόφαση για μη σύσταση τέτοιας εξεταστικής, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ όμως, η όλη συζήτηση έχει και για έναν ακόμα λόγο ιδιαίτερη σημασία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, αποφασίστηκε βασικός εισηγητής από την πλευρά της «πράσινης» ΚΟ να είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και δεύτερος εισηγητής ο Φίλιππος Σαχινίδης, δύο επικεφαλής διαφορετικών ομάδων της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης»…

Δεύτερος σταθμός, η ψηφοφορία επί του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων την Παρασκευή. Και ενώ η «ένσταση» του Γιάννη Κουτσούκου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα «άσχετα» άρθα στο νομοσχέδιο ήταν όχι απλώς προσυμφωνημένη, αλλά «κεντρική γραμμή» του ΠΑΣΟΚ, κάποια ανησυχία υπάρχει για την στάση που θα κρατήσει τελικά ο Νίκος Σηφουνάκης. Και αυτή όμως η διαφωνία, επιχειρείται να «αμβλυνθεί» στο παρασκήνιο, μέχρι την Παρασκευή.

Και μπορεί στη Βουλή να μεσολαβούν και άλλες ψηφοφορίες, όπως αυτή για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, που θεωρείται πάντως πως θα περάσει παμψηφεί σχεδόν από όλους τους βουλευτές πλην εκείνων της Χρυσής Αυγής, το ΠΑΣΟΚ όμως στρέφει το βλέμμα του στην …εσωκομματική του ψηφοφορία το Σάββατο.

Απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να τεθεί σε ψηφοφορία η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε εκεί να «μετρηθούν τα κουκιά» μεταξύ της πλειοψηφίας και των διαφόρων επιμέρους ομάδων, που θεωρείται ότι «ξεπηδούν» το τελευταίο διάστημα. Στην εισήγησή του, δε, ο κ.Βενιζέλος πέραν από το στίγμα του πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα σε κυβερνητικό επίπεδο, θα αναφερθεί στην πρόθεση να στηρίξει την «Κίνηση των 58» στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και με στόχο το κοινό ευρωψηφοδέλτιο στις εκλογές του Μαΐου.

Και ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα αποσκοπούν στο να κερδίσει την ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «απαντώντας» έτσι στην ομάδα των «11» και όχι μόνο, οι χθεσινές δηλώσεις ενός εξ αυτών, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ήρθαν να ταράξουν τα νερά.

Αρνούμενος ότι τίθεται εκ μέρους τους θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πεταλωτής επέμεινε στην αναγκαιότητα ενδελεχούς συζήτησης επί όλων των σημαντικών ζητημάτων για το κόμμα, αλλά και την χώρα, θέτοντας θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεων. «Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε», είπε, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μία κυβέρνηση η οποία περιγράφει ένα success story, την ώρα όμως που τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ίδια η υπόσταση της χώρας στην Ευρωζώνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορούν να ανέχονται άλλο αυτό το success story του πρωθυπουργού. Και αυτό ήταν το ένα μόνο κομμάτι της παρέμβασής του, καθώς μιλώντας στο Βήμα FM έθεσε ως αναμενόταν και το θέμα της συμπαράταξης με την «Κίνηση των 58». Σημειώνοντας πως για τον ίδιο κάθε κίνηση που εκφράζει την αγωνία της για την κεντροαριστερά είναι θετική, ζήτησε σε κάθε περίπτωση η θέση του ΠΑΣΟΚ να είναι συντεταγμένη και αποφασισμένη και κυρίως «να μη γίνουν οι 58 η υπεκφυγή στο να συζητήσουμε και στο να υπάρχουμε ως κίνημα», επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του Matrix24.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα