Προετοιμάζουν το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρώτη απόπειρα για έξοδο στις αγορές δεν αποκλείεται πλέον να γίνει ακόμα και πριν από το δεύτερο εξάμηνο του προσεχούς έτους.

Η επιστροφή στις αγορές θεωρητικά θα ήταν εφικτή ακόμα και αύριο, αλλά θα τη βάραινε η «σκιά» της ανοιχτής διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού της προσεχούς διετίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει «κλειδώσει» η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Προτού επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, μια ομολογιακή έκδοση δύσκολα θα ξεπερνούσε τη διετία ή τριετία και το επιτόκιό

της θα ήταν υψηλό. Ενδεικτικά, πρόσφατη ανάλυση του πρακτορείου Reuters υπολόγιζε ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές δεν θα είναι μικρότερο του 8,7% αν δεν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως μείωση επιτοκίων και παράταση των λήξεων ομολόγων.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της Κομισιόν σχολιάζοντας τις σχετικές διεργασίες που έχουν δρομολογηθεί τελευταία και το πραγματικά ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και ξένων funds, επισήμανε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στον εξωτερικό δανεισμό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι αφενός ο χρόνος έκδοσης που θα πρέπει να σηματοδοτεί την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και αφετέρου η διάρκεια και το κόστος των πρώτων εκδόσεων. Επιπλέον υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα: Οι εκδόσεις αυτές υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε διάρκεια τα δύο ή τρία το πολύ χρόνια και με επιτόκια τα οποία θα επιβάρυναν μεσοπρόθεσμα την εξυπηρέτηση του χρέους σε επίπεδα μη συμβατά με τους στόχους του προγράμματος. Αφετέρου η βελτίωση του κλίματος που θα προκαλούσαν κάποιες τέτοιες εκδόσεις θα ήταν υπό αμφισβήτηση αν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους.

Παρ’ όλα αυτά όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές της Κομισιόν δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το έντονο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες που έχει διαμορφωθεί και εκφράζεται με εκτεταμένο τρόπο. Και το οποίο θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε επιμέρους προβλήματα μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια η κινητοποίηση φορέων της αγοράς ομολόγων γύρω από το ενδεχόμενο επίσπευσης της έκδοσης ελληνικών ομολόγων έχει υποχρεώσει και την Κομισιόν να ασχοληθεί με το θέμα –τουλάχιστον- σε επίπεδο τεχνικό, αλλά οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται φαίνεται να παραμένουν ισχυρές για τους προαναφερόμενους λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα