Φοβού τους Δαναούς και …μίζες φέροντας

Οι ανακριτές, αλλά και η ομάδα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς διαβάζει προσεκτικά την ομολογία Κάντα, διασταυρώνει στοιχεία, και ετοιμάζεται προσεκτικά για να δέσει τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της πολυεπίπεδης αυτής έρευνας.

Είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τόσο απτά στοιχεία για τη διαδρομή μαύρου χρήματος, που οδηγεί σε συγκεκριμένα ονόματα από το χώρο των μεσαζόντων , των επιχειρηματιών ,αλλά και πολιτικών προσώπων. Και μπορεί για τα μεν πολιτικά πρόσωπα να έχει … ανοίξει ο αερόσακος του νόμου περί ευθύνης Υπουργών παραγράφοντας το αξιόποινο για τη βασική

πράξη της δωροδοκίας, αλλά ακόμα και γι΄αυτούς παραμένει – όπως έχει δείξει η ιστορία στο πρόσφατο παρελθόν με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου- το κακούργημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δικαστικές αρχές όπου εντοπίζουν ροή χρήματος τα χέρια τους δεν είναι δεμένα να παρεμβαίνουν όταν έχουν … δέσει την κατηγορία με στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, τα μη πολιτικά πρόσωπα που δεν καλύπτονται από την ασυλία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, βρίσκονται αντιμέτωπα με ακόμα πιο βαριές κατηγορίες. Δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι το «κλασικό» δίδυμο των κατηγοριών για τα οποία καλούνται συνήθως σε εξηγήσεις.

Με τη διαφορά ότι στη δική τους περίπτωση η επαπειλούμενη ποινή για όσους τελικά κριθούν ένοχοι , χωρίς ελαφρυντικά , δεν είναι η πρόσκαιρη ,αλλά η ισόβια κάθειρξη.

Προ ενός τέτοιου κινδύνου και υπό το βάρος των αποκαλύψεων Κάντα έχουν αρχίσει να ανοίγουν στόματα ή τουλάχιστον να διαμηνύουν οι υποψήφιοι κατηγορούμενοι ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα