Προ των πυλών τα νέα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή –δεδομένων των «στενών» χρονοδιαγραμμάτων- αλλά προσέγγιση δεν υπάρχει.

Τις απαιτήσεις των δανειστών για λήψη πρόσθετων μέτρων την χρονιά που έρχεται θα βάλει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο: Με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου, θα τεθεί επί τάπητος κατάλογος μέτρων που θα πρέπει να «προωθηθούν»,

ώστε να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το ύψος τους θα οριστικοποιηθεί όταν πατήσουν Ελλάδα οι ελεγκτές, καθώς προς το παρών, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό για το νέο χρόνο, θα αγγίξει τα 2 δισ ευρώ, καθώς νομοθετώντας μονομερώς η κυβέρνηση στο θέμα του φόρου ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση, δημιούργησε νέα τρύπα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα για την «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την ανάγκη νέων κεφαλαίων που θα προκύψει στις τράπεζες, μετά τη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η «τρύπα» δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ. Για αυτό το λόγο προετοιμάζει τα στοιχεία με τα οποία θα αποδείξει στην τρόικα, ότι οι προβλέψεις της είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

Στελέχη, όμως, του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, σε ιδιωτικές συζητήσεις, δεν αρνούνται πλέον το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Αυτό που λένε είναι ότι τον επόμενο μήνα και ως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη ώστε να πείσει τους εταίρους-δανειστές, για την ανάγκη λήψης όσο το δυνατό λιγότερων μέτρων, τα οποία δεν πρέπει να έχουν «οριζόντιο χαρακτήρα» σε επίπεδο μισθών και συντάξεων.

Αντίθετα όμως δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικοί στην επιβολή νέων … «στοχευμένων» φόρων, όπως τους αποκαλούν.

Η λίστα με τα «νέα» μέτρα δεν θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2014, που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, ώστε να χρειαστεί η αναθεώρηση του, αλλά θα συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την τετραετία 2014-2017.

Την γραμμή αυτής της στρατηγικής, παρουσίασε σε συνέντευξή του στην Real News ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο τοποθέτησε κάτω από το 1 δισ ευρώ τόνισε ότι «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις για να το καλύψουμε. Βέβαια πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε στη συνέντευξη του ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αναφέροντας ότι η περιγραφή των ενδεικτικών μέτρων για το πως θα μπορούσε να κλείσει το όποιος δημοσιονομικό κενό, θα γίνει στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προς εξέταση στους επικεφαλής της τρόικας, ώστε οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, να γίνουν επί συγκεκριμένου σχεδίου.

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θα πρέπει να γίνει και η διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού το οποίο προκύπτει από τα μέσα του 2014.

Πάρα τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι ένα νέο δάνειο σημαίνει και νέο μνημόνιο, ο Γιάννης Στουρνάρς, δηλώνει «δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα