Πως θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2014

Οι φόροι που θα πληρώσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που κατέβαλαν φέτος. Η μεγάλη φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να τους φορολογήσει από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

1. Επιβάλλεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ στο

σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.

2. Διατηρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης

3. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κ.λπ.).

4. Δεν ισχύει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.

5. Διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

6. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

7. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

Keywords
Τυχαία Θέματα