Που οφείλεται η βουτιά στο Χρηματιστήριο

Ημέρες του 2012 θύμισε χθες η αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ένα επιθετικό ξεπούλημα. Η βασική αιτία για την χθεσινή εικόνα στην αγορά είναι οι εκλογές και η εντεινόμενη ανησυχία ότι το αποτέλεσμα μπορεί να βάλει τη χώρα ξανά σε χώρα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί τρόμο στους ανθρώπους της αγοράς καθώς αν μπει θέμα πρόωρων εκλογών υπάρχει μεγάλη πρόοδος η σταθεροποίηση της οικονομίας, που επιτεύχθηκε μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, να ανατραπεί.

Χθες

η εικόνα τόσο στις μετοχές όσο και τα ομόλογα ήταν δραματική: το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 4,63% και βρέθηκε στο επίπεδο των 1.123 μονάδων ενώ τα ομόλογα σημείωσαν άλμα κατά 51 μονάδες βάσης και το spread ανήλθε στις 550 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί σε απόδοση 6,8%. Η αγορά ομολόγων επηρεάστηκε επίσης από τις αντικρουόμενες πληροφορίες περί φορολόγησης των κερδών που απέκτησαν όσοι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα. Τελικά, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, η σχετική διάταξη «ξηλώθηκε» και δεν ισχύει.

Η Σοφοκλέους μετά την χθεσινή βουτιά όχι μόνο έχασε το σύνολο των κερδών που αποκόμιζε για το 2014 αλλά πλέον η απόδοση της αγοράς σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στο -6,75%. Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε κάθετη πτώση κατά 10,74%, της Alpha Bank κατά -7,66%, της Eurobank κατά -4,96%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά -2,38%, του ΟΤΕ -4,9%, του ΟΠΑΠ -4,46%, της ΔΕΗ κατά -4,91% ενώ κατά -5,4% υποχώρησε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι άλλο βέβαια από το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι αναλυτές περιμένουν κάποια τεχνική ανάκαμψη της αγοράς μετά την βουτιά των προηγουμένων ημερών. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται μεγάλες ευκαιρίες τοποθετήσεων. Όμως αυτή τη προσέγγιση εδράζεται σε μια κρίσιμη παραδοχή: ότι θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Έτσι αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, αναγνωρίζουν οι αναλυτές, τότε είναι πιθανό να δούμε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα