Γιατί οι ξένοι φοβούνται τις εκλογές – Αναταράξεις στα ομόλογα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με απογοήτευση και δυσαρέσκεια τις επερχόμενες εκλογές» είναι ο κεντρικό τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, αποτυπώνοντας έτσι το ενδιαφέρον της διεθνούς Κοινότητας για την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα. «Οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές συνιστούν δημοψήφισμα

για την κυβέρνηση συνεργασίας» συνεχίζει η εφημερίδα.

Παρά τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης, αρκετοί Έλληνες εξακολουθούν να δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για την κατάρρευση της χώρας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Οι διπλές εκλογές, της 18ης και 25ης Μαΐου, συνεχίζει το αμερικανικό δημοσίευμα, έχουν αναδειχθεί ως δημοψήφισμα για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και συνεχίζει: «Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν θα διαφοροποιήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα καθορίσουν εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων ή θα επιλέξει το δρόμο της πολιτικής αβεβαιότητας».

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, εξηγεί η Wall Street Journal, η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση ανακάμπτει, καθώς η αμφισβήτηση αναδύεται εκ νέου στο προσκήνιο.

«Εάν η κυβέρνηση αποτύχει στις εκλογές, τότε πολύ δύσκολα θα παραμένει στη θέση της» παραδέχεται ο Γιάννης Δημάκης, πολιτικός αναλυτής. «Εάν η κυβέρνηση καταφέρει ωστόσο, να φέρει εις πέρας την αποστολή των εκλογών, τότε θα εξέλθει δυνατότερη» συμπληρώνει.

Από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις ελάχιστες εξ αυτών. Παράλληλα, στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαθέτουν ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους. Όμως, όπως εύστοχα σημειώνει η Wall Street Journal, τα συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές ενδέχεται να μην αντικατοπτρίσουν με ακρίβεια τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς.

«Είναι αρκετά δύσκολο, να εξαχθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για τις εκλογές» αναγνωρίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτός αλλά ούτε και η ΝΔ έχουν ένα σταθερά ανοδικό momentum» τονίζει καταλήγοντας.

Και ενώ ο διεθνής Τύπος ασχολείται με την πιθανή έκβαση των εκλογών και την ενδεχόμενη –όπως την εκτιμούν- αποσταθεροποίηση, το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα!

Οι πωλήσεις που προέκυψαν στην αγορά ομολόγων ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διάψευση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχει αναδρομική φορολόγηση υπεραξίας για όσους ξένους επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομολόγα από τις αρχές του έτους.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι «ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή.

Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014».

Δεδομένου όμως ότι …η φωτιά δεν έσβησε από την συγκεκριμένη ανακοίνωση, το υπουργείο προχώρησε στην ανάκληση εγκυκλίου για τη φορολόγηση των ξένων επενδυτών: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται».

Keywords
Τυχαία Θέματα