Πού διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ στον ΕΝΦΙΑ

07:55 6/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Ειδικότερα, μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία του Τομεάρχη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη με τον κ. Χαρδούβελη, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραλείψεις κατά την υποβολή της δήλωσης αλλά και στρεβλώσεις που επισημαίνονται από την εφαρμογή του. Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,

επιμένουν στην ανάγκη συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ ζητά την μετάθεση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου, στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και αντίστοιχη μετάθεση των υπόλοιπων δόσεων στο μέλλον. «Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνσή τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν», λένε στο ΠΑΣΟΚ, βγαίνοντας για άλλη μια φορά στο «αντάρτικο» σε μία προσπάθεια ιδεολογικής αλλά και πρακτικής αποστασιοποίησης από συγκεκριμένες πολιτικές που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη χθες, όταν προειδοποιούσε (Σκάι) ότι «δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τα λάθη του υπουργείου Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ». Σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν νόμο που εισήχθη ως απόρροια γενικής απαίτησης να φύγουμε από το χαράτσι, εξού και υποστηρίχθηκε εξ αρχής από το ΠΑΣΟΚ αφού διευρύνεται η φορολογική βάση και έτσι μπορεί να αποδίδεται μεγαλύτερη δικαιοσύνη, παρατήρησε ότι «έτσι όπως έχει εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ δημιουργεί προβλήματα». Μεταξύ αυτών, ανέφερε τα παράπονα που προέρχονται κυρίως από την επαρχία, όπου για παράδειγμα ένα αγρόκτημα με ένα σπίτι φορολογείται ως οικόπεδο, με αποτέλεσμα η φορολογία να είναι πολύ υψηλή. Αντιστοίχως, υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει η ρύθμιση για τις τιμές ζώνης, σύμφωνα με την οποία όταν δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, οι τιμές ζώνης καθορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες της κοντινής πόλης, με αποτέλεσμα ένας πολίτης που ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό να έρχεται αντιμέτωπος με πολύ υψηλό ΕΝΦΙΑ. «Αυτά πρέπει να αλλάξουν και το Υπουργείο πρέπει να δει και όλο αυτό το σύστημα της φορολόγησης, ειδικά στην Περιφέρεια και να υπάρξει αλλαγή» υποστήριξε ο κ.Καρύδης, ζητώντας μάλιστα οι αλλαγές να γίνουν πριν καταβληθούν οι πρώτες δόσεις του φόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα