Πόσο θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με παιδιά

Ακόμα και τα νέα οικογενειακά επιδόματα δεν επαρκούν για άμβλυνση των επιβαρύνσεων με αποτέλεσμα ορισμένα νοικοκυριά να χάνουν μέχρι και δύο μισθούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω.

Ειδικότερα  Οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα χάσει ένα μισθό από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα οι απώλειες θα φθάσουν 1744 ευρώ.

Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα

15.000 ευρώ θα χάσει 1.872 ευρώ, ενώ οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 30.000 θα πληρώσει στην εφορία επιπλέον φόρους ύψους 3.062 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις στις οικογένειες προκάλεσαν τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή η οποία τις τελευταίες ημέρες στα «πάνω της».

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν αντιρρήσεις για την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να φορολογήσει τις οικογένειες. Στη χθεσινή σύσκεψη όλοι ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, προκειμένου «να περάσει» η διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη το ΠΑΣΟΚ πρότεινε:

• Την προσαύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά  5% για κάθε παιδί. Δηλαδή για κάθε παιδί  η έκπτωση φόρου να αυξάνεται  κατά 97,5 ευρώ, για δύο παιδιά κατά 195 ευρώ και για τρία παιδιά 292,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο φορολογικό σύστημα καταργείται το αφορολόγητο όριο και στη θέση του θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισόδημα 18.000 ευρώ, η οποία  μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα και μηδενίζεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ.

• Να παραμείνουν ως έχουν οι σημερινές φορολογικές ελαφρύνσεις για κάθε τέκνο τουλάχιστον για τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ πρότεινε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημ. Χατζησωκράτης.  Επίσης Προτείνεται να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν παιδιά, με την θέσπιση μιας αφορολόγητης τεκμαρτής οικογενειακής δαπάνης (ανάλογης με τον αριθμό των τέκνων) ή τουλάχιστον που θα φορολογείται με διαφορετικό συντελεστή. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε ως αντιστάθμισα να αυξηθεί φορολογία για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία
Οικογένειες με 3 παιδιά

3 ΠΑΙΔΙΑ

Οικογένειες με 4 παιδιά

4 ΠΑΙΔΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα