Η ΚΟΕΣ της… κρίσης στο ΠΑΣΟΚ

Στην αναστροφή του εξαιρετικά δυσμενούς πολιτικού κλίματος και της ελεύθερης δημοσκοπικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ, στοχεύουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, που ξεκινούν αύριο νωρίς το μεσημέρι με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αθηναίδα στο Γκάζι. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι επιτελείς της Ιπποκράτους ποντάρουν τα «πολιτικά τους ρέστα» στην προσέλευση κατά την αυριανή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, κατά την οποία, σύμφωνα με όλες

τις πληροφορίες, θα οριστεί και η γραμματεία της ΕΟΕΣ ( Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ), όργανο που θα αριθμεί περί τα 60 με 70 μέλη και θα στελεχωθεί θεσμικά με τον κορμό του να προέρχεται από την Κ.Ο. και την Πολιτική Γραμματεία.

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να αναλαμβάνει τις «δύσκολες και ευαίσθητες αποστολές», ήτοι να έλθει σε επαφή με στελέχη πρώτης γραμμής, που έχουν διατηρήσει για τον έναν ή τον άλλο λόγο διακριτές αποστάσεις από τις μετεκλογικές κορυφαίες επιλογές της πράσινης ηγεσίας. Σε πολλές των περιπτώσεων οι συγκεκριμένες επαφές έχουν καρποφορήσει καθώς στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του Σαββάτου θα παρίστανται ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, το ιστορικό στέλεχος της παράταξης και επί σειρά ετών Υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, και το επίσης ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Χθες, ο κύριος Βενιζέλος επικοινώνησε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι «παραμένει ΠΑΣΟΚ» και ότι θα παρευρεθεί στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Τη συμμετοχή του στις σχετικές διαδικασίες ανακοίνωσε μέσω επιστολής του προς τον κύριο Βενιζέλο και ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ξεχωριστή πολιτική σημασία θα έχει δίχως άλλο η παρουσία των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Παύλου Γερουλάνου εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και σημαντικών Υπουργών της προηγούμενης περιόδου. Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟΕΣ θα μετέχουν, εξάλλου, και οι πρώην παπανδρεογενείς Υπουργοί, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης και Μανώλης Όθωνας, όπως και οι βουλευτές κ. Τιμοσίδης και Δημήτρης Παπουτσής.

Στις ηχηρές απουσίες συγκαταλέγεται η Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική συνομιλία σε καλό κλίμα, όπως μεταδίδει το περιβάλλον της πρώην Υπουργού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυρία Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο που έχει θέσει ο κύριος Βενιζέλος δε συμβάλλει επ ουδενί στην επανεκκίνηση του Κινήματος, αντιθέτως, «διευκολύνει» τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Αντώνη Σαμαρά περί συγκρότησης ενός μεγάλου κεντροδεξιού μετώπου και ως εκ τούτου δεν θα μετέχει στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Απόντες και οι Γιάννης Ραγκούσης, που έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, ο Ηλίας Μόσιαλος, που δεν προσεκλήθη και ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσφάτως διαγραφείς από την πράσινη Κ.Ο.

Απουσίες με νόημα και από το μέτωπο των ευρωβο

Keywords
Τυχαία Θέματα