ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταρτίζει σχέδιο προκειμένου να ενισχύσει το κύμα φυγής από το δημόσιο και να γλιτώσει τις απολύσεις εργαζομένων.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες θεσμικές παρεμβάσεις το δημόσιο μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχει συρρικνωθεί και να έχει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια ώρα διατυπώνει την έντονη δυσαρέσκειά της καθώς το δημόσιο δεν έχει καταφέρει να κάνει μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό βήμα σε επίπεδο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Παρά τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα οι θεσμικές παρεμβάσεις έχουν γίνει μόνο σε μισθολογικό επίπεδο και περιορίζονται στο κούρεμα μισθών και επιδομάτων. Επίσης με εξαίρεση τη πρώτη φάση της εφεδρείας, η οποία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καμία άλλη θεσμική παρέμβαση δεν έχει να εμφανίσει θεαματικά αποτελέσματα. Η μείωση των δομών, η κατάργηση θέσεων, καθώς και η συγχώνευση -κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, αποτελούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα να επιδείξει θεαματικά άλματα.

Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο απολύσεων στο δημόσιο, τα στελέχη της τρόικας, ζητούν να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα οδηγήσουν εκτός δημοσίου 150.000. Η διαφορά στους αριθμούς υπολογίζεται περίπου στις 30.000 καθώς η ελληνική πλευρά παρουσιάζει κατηγορίες υπαλλήλων που η τρόικα θεωρεί ότι είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν θα έπρεπε να τους υπολογίζει στις 150.000. Ουσιαστικά δηλαδή η τρόικα συμφωνεί ότι οι αποχωρήσεις μέχρι το 2015 αφορούν 120.000 εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν μια σειρά από κίνητρα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν περίπου 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας. Μάλιστα έχει προταθεί σε περίπτωση που κάποιοι κατοχυρώνουν δικαίωμα και δεν το εκμεταλλευτούν, να υποστούν μιας μορφής πρόστιμο και να αυξηθούν τα χρόνια που θα χρειαστούν να συνταξιοδοτηθούν. Τα πλασματικά έτη που απαιτούνται για να μπουν στη σύνταξη υπολογίζεται ότι θα κοστίζουν 3.000 – 3.500 ευρώ.

Από το επίμαχο σχέδιο εξαιρούνται μια σειρά από κατηγορίες όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί. Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σ’ αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση προέρχονται από τις κατηγορίες μέχρι και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα