ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ξεκινούν νέο γύρο επισκέψεων σε υπουργεία που δεν υιοθέτησαν «βαθύ» ψαλίδι. Έχουν «κλείσει» μέτρα 7,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το σκληρό πακέτο λιτότητας να κλείσει μέσα στην εβδομάδα. Που επιμένουν και που κάνουν πίσω οι πιστωτές. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση και την ψήφιση από την Βουλή των επώδυνων μέτρων έχει ξεκινήσει. Μέσα στα επόμενα 24ωρα πρέπει να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,6 δισ. από την τρόικα

και τους πολιτικούς αρχηγούς και να εγκριθεί από τη Κοινοβούλιο, για να ετοιμαστεί η Έκθεση των ελεγκτών και να παρουσιαστεί επίσημα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.

Συσκέψεις επί συσκέψεων θα έχουν στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων για τις περικοπές στο δημόσιο, καθώς «αγκάθια» έχουν προκύψει σε τομείς όπως η Υγεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Άμυνα.

Για να αποφευχθούν οι «οριζόντιες» απολύσεις  στο δημόσιο, έχει προταθεί στην Τρόικα να κάνει δεκτό ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει και αξιολόγηση Δημοσίων υπαλλήλων και «λουκέτο» Οργανισμών (η τρόικα θα κάνει εντατικούς ελέγχους πάνω σε αυτό).

Η κυβέρνηση… ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές μας έχουν κάνει βήματα πίσω με τις απολύσεις, αλλά επιμένουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη αλλά και στη μείωση του εφάπαξ της αποζημίωσης.

Το πακέτο θα έχει «ορίζοντα τετραετίας», με την τρόικα να έχει ζητήσει  το νέο σχέδιο λιτότητας να «ψηλώσει» στα 13,61 δισ. ευρώ από την στιγμή που η Αθήνα παίρνει «ανάσες» στην προσαρμογή.

Η πρόταση που είχαν υποβάλλει οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβλέπει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να παρατείνει κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα της, δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, αντί του 2014, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,715 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 1,027 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν το 2015 και τα 688 εκατ. ευρώ το 2016.
Η κυβέρνηση είχε προτείνει στους δανειστές ότι η επιπλέον εξοικονόμηση των 1,7 δισ. ευρώ θα προέρχονταν μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάτι για το οποίο αντιδρούσε η Τρόικα.
Στο οικονομικό επιτελείο κατάφεραν τελικά να πείσουν τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με …περαιτέρω επώδυνες παρεμβάσεις κάτι που οδήγησε την τρόικα στο να κάνει δεκτή την πρόταση αύξηση των εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ από την φοροδιαφυγή και να «κλειδώσει» η παράταση προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ως εκ τούτου ο Γιάννης Στουρνάρας, θα επιχειρήσει από αυτή κιόλας την εβδομάδα να θέσει επί τάπητος το θέμα της ανακατανομής των μέτρων του πακέτου λιτότητας.
Αυτό θα γίνει με γνώμονα την ύφεση που συνεχίζει να «στραγγαλίζει» την πραγματική οικονομία.

Κεντρική κατεύθυνση του υπουργού Οικονομικών είναι εκτός από τις περικοπές και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων και οι οποίες θα «σπάσουν» σε τέσσερα αντί σ

Keywords
Τυχαία Θέματα