Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει και στη συνέχεια να ψηφίσει τα μέτρα των 11,6 δισ. μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Στη Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Μάριο Μόντι μεταβαίνει την Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς. Νωρίτερα η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Με την κλεψύδρα να αδειάζει, καθώς μέχρι τις 8 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνον να έχει καταλήξει αλλά και να έχει ψηφίσει τα μέτρα των

11,6 δισ που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup,  ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή στη Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι.

Η συνάντηση, η τρίτη με αρχηγό κράτους της ευρωζώνης μετά από αυτές με Μέρκελ και Ολάντ, εντάσσεται στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά αφενός να εξασφαλίσει την… ανοχή της τρόικας στα μέτρα που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη αμφίβολης αποδοτικότητας, αφετέρου να διασφαλίσει τη θετική στάση των ισχυρών παικτών της ευρωζώνης έναντι όχι μόνον του αιτήματος για άμεση εκταμίευση της δόσης όσο και για το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ένα ή δύο 24ώρα νωρίτερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης προγραμματίζεται να συναντηθούν στο Μαξίμου προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου (σήμερα στις 5.000 ευρώ) παραμένει στο τραπέζι όπως, άλλωστε, και το ενδεχόμενο αύξησης των γενικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 έτη σήμερα στα 67. Με τα δύο αυτά μέτρα, εκτιμάται ότι αποτρέπονται άμεσες και βαθιές (βαθύτερες, για την ακρίβεια) περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να είναι εφικτές οι αναλογική μείωση των συντάξεων και η διατήρηση των δώρων, ακόμη και στο σημερινό τους ύψος (1.000 ευρώ ετησίως) για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Βέβαια όλα θα κριθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για διακεκομμένες κόκκινες γραμμές και… διακεκαυμένες ζώνες…

Keywords
Τυχαία Θέματα