Ποια πανεπιστήμια καταργούνται ή συγχωνεύονται

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει:

α) Μείωση σε 3 από 7 των Πανεπιστημίων στην Αθήνα

β) Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών

γ) Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.

δ) Πολύ πιθανό να δημιουργηθεί και

ένα υπερ-ΤΕΙ στην Αθήνα το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

ε) Επίσης οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρι κ.λπ.) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.

Όσον αφορά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.

Τα βασικά κριτήρια των ενοποιήσεων/συγχωνεύσεων των τμημάτων που λαμβάνει υπόψη το υπουργείο:

1) Το μέγεθος των ιδρυμάτων.

2) Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων.

3) Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ.

4) Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων. Στα ιδρύματα με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας των φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευτούν.

5) Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων.

6) Κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Κάτι τέτοιο αφορά κυρίως της σχολές της περιφέρειας, οι οποίες θα υποστούν συγχωνεύσεις σε ποσοστό που θα φτάνει το 80%.

Οι τελικές αποφάσεις μέσα στο Φεβρουάριο

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τον Α. Τσίπρα με σκοπό να τον ενημερώσει για τα βασικά σημεία του σχεδίου «Αθηνά». Ολόκληρο το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό αύριο Πέμπτη και στη συνέχεια θα δοθεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς. Ο στόχος είναι να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις έως τα μέσα του Φλεβάρη, προκειμένου οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών να ξέρουν εγκαίρως ποια τμήματα θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα