Ζητούν πίστωση χρόνου οι Τράπεζες

Κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση και την τρόικα οι τράπεζες σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχουν την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να αποφύγουν το φάσμα της κρατικοποίησης.

Οι τράπεζες ζητούν αφενός την χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου κατά 3 έως 6 μήνες καθώς και την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να καταστεί ελκυστική

για τους ιδιώτες. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι μάλλον απίθανη.

Το μεγάλο εμπόδιο είναι οι αρνητικές καθαρές θέσεις των τραπεζών. Η κρίση «εξαέρωσε» το σύνολο των κεφαλαίων των μετόχων των τραπεζών ύψους 22,1 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2011) και μετά το PSI και την άσκηση της BlackRock η καθαρή θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαμορφώνεται στα …-20 δισ. ευρώ. Έτσι για αναπληρωθούν τα χαμένα κεφάλαια και να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 9% στο τέλος του 2014 οι τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν με 40,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε επίπεδο ομίλου εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση ύψους 4,5 δις. ευρώ νούμερο που θα διευρυνθεί, και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ, με τα αποτελέσματα του έτους.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης δήλωσε ότι: «δεν νομίζω ότι οι νέοι επενδυτές θα έβαζαν χρήματα για να καλύψουν τις ζημιές του παρελθόντος» προσθέτοντας πως αν θέλουμε να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ να επανεξετάσουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών. «Διαφορετικά το τραπεζικό σύστημα θα περάσει στον έλεγχο του δημοσίου», τόνισε. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι για να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αρνητικών κεφαλαίων και ως μια λύση πρότεινε οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε δυο χρόνους. Πρώτα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ώστε να καλυφθούν και οι αρνητικές καθαρές θέσεις) και μετά από ιδιώτες επενδυτές.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδεύει προς καθολική κρατικοποίηση υπογραμμίζει και δημοσίευμα των FT. «Με δεδομένο το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικοί θεσμοί με την κατάρρευση της χώρας, οι ιδιώτες μέτοχοι και ομολογιούχοι των τραπεζών θα ήταν εύλογο να έχουν «διαγραφεί» μέχρι τώρα, δηλαδή να έχουν χάσει οριστικά το σύνολο της περιουσίας τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι θύματα της κρίσης. Η βουτιά κατά 50% των τραπεζικών μετοχών στο τελευταίο 6μηνο, ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το γεγονός να συμβεί αυτό».

Η ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Καθαρή θέση

Συνολικές Κεφαλαιακές Ανάγκες

ποσά σε εκατ. ευρώ

Τράπεζα

Όμιλος

Εθνική Τράπεζα

-4.312,0

-2.629,0

9.756,0

Eurobank

-1.074,0

-404,0

5.839,0

Alpha Bank

-329,9

891,6

4.571,0

Τράπεζα Πειραιώς*

-2.411,9

-2.390,0

7.300,0

Σύνολο

-8.127,8

-4.531,4

27.466,0

*Η Πειραιώς έχει λάβει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για τη Αγροτική Τράπεζα
Keywords
Τυχαία Θέματα