Ποια είναι τα 3 σενάρια που συζητεί η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όπως φάνηκε και από την αρνητική απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην χθεσινοβραδινή πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, ο Φώτης Κουβέλης είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω -με όποιο κόστος. Μάλιστα, χθες, ο πρόεδρος του κόμματος επανήλθε στη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «όποιος προκαλέσει εκλογές,

θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτές».

Τα σενάρια

Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν, πάντως, ότι έπειτα από τις διεθνείς πιέσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός, αλλά και με δεδομένο τον κίνδυνο να «χύσει την καρδάρα με το γάλα» σπρώχνοντας τη χώρα σε κάλπες, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα υποχρεωθεί σε ολική αναδίπλωση. Μάλιστα, στην Αγίου Κωνσταντίνου πιθανολογούν ότι αν όντως η απόφαση του ΣτΕ (που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν τη σύσκεψη αρχηγών…) κρίνει αντισυνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε ο πρωθυπουργός θα μπορεί, με έναν εύσχημο τρόπο να κάνει πίσω, δηλώνοντας ότι «σέβεται τη νομιμότητα».

Σε διαφορετική, πάντως, περίπτωση, στη ΔΗΜΑΡ συζητούν μόνο τρία σενάρια:

Πρώτον, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ να κάνει πίσω ο Αντώνης Σαμαράς, φοβούμενος τις πρόωρες κάλπες και το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το κλίμα έχει γυρίσει, ξέρει ότι αν κάνει εκλογές, μπορεί να τις χάσει και να τελειώσει πολιτικά», σημειώνουν παράγοντες της ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση και με τις δημοσκοπήσεις να αποτελούν σοκ για το Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς δε θα διακινδυνεύσει να χάσει οριστικά την εξουσία.

Δεύτερον, να μην κάνει πίσω ο Αντώνης Σαμαράς και να οδηγηθεί σε οριστική ρήξη η κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, ο Φώτης Κουβέλης -πιεζόμενος και από στελέχη του κόμματός του- θα θέσει, πιθανότατα, θέμα αλλαγής πρωθυπουργού και ανάδειξης νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με τους υπάρχοντες κυβερνητικούς εταίρους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν ήδη πέσει, σε ανεπίσημο επίπεδο, τα ονόματα του Νικηφόρου Διαμαντούρου, αλλά και «γαλάζιων» στελεχών, όπως του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Βεβαίως, το σενάριο αυτό είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμο, καθότι εξαρτάται… από τον Αντώνη Σαμαρά. Μ’ άλλα λόγια, δύσκολα θα υποχρεωνόταν σε φυγή από την πρωθυπουργία ο νυν πρωθυπουργός, καθώς δεν αμφισβητείται από το κόμμα του.

Τρίτον, να μην καρποφορήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, να μην υπάρξει αλλαγή πρωθυπουργού και η χώρα να οδηγηθεί de facto σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά ότι «οδήγησε τη χώρα στις κάλπες επειδή παρέμεινε κολλημένος στην πρωθυπουργική καρέκλα και έθεσε τις προσωπικές του φιλοδοξίες υπεράνω της τύχης της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα