ΠΑΣΟΚ: ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

13:40 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Την πρόταση για «άπλωμα» των μέτρων σε τέσσερα αντί για δύο έτη επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές. Θεωρεί δεδομένη την επιμήκυνση του προγράμματος, αναφέροντας πως το «προβλέπει ρητά» η δανειακή σύμβαση λόγω ύφεσης. 

Μεταξύ άλλων, στην

επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, που συνυπογράφουν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας, προτείνεται να μη μειωθούν τα επιδόματα αναπηρίας, αλλά ούτε και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντί οριζοντίων περικοπών στις συντάξεις να γίνει κλιμακωτή μείωσή τους, καθώς και των δώρων.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για υλοποίηση των μέτρων των 11,5 δισ. σε ορίζοντα τεσσάρων ετών είχε απορριφθεί από το Μαξίμου, όταν είχε πρωτοδιατυπωθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή από την τρόικα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2012

 Προς: α. Υπουργό Οικονομικών

κ. Γιάννη Στουρνάρα

β. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

γ. Πρόεδρο ΣΟΕ

κ. Πάνο Τσακλόγλου

Όπως γνωρίζετε, βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια (έως 31/12/2016), ώστε η προσαρμογή να επιτευχθεί με πιο ήπιο τρόπο, πιο φιλικό για την ανάπτυξη και τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του Πρωθυπουργού να εξειδικευθούν και να αποφασιστούν πρώτα στο σύνολό τους μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και μετά να τεθεί από την Κυβέρνηση στους εταίρους μας το ζήτημα της παράτασης.

Με δεδομένο, όμως, ότι η ισχύουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης (όπως συμβαίνει τώρα), ανοίγει η συζήτηση για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρούμε ότι η παράταση θα επιβεβαιωθεί από τους εταίρους μας το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/10/2012.

Συνεπώς, ναι μεν τώρα εξειδικεύονται και αποφασίζονται στο σύνολό τους μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, αυτά όμως μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν όχι σε δύο (μέχρι το 2014), αλλά σε τέσσερα (μέχρι το 2016) χρόνια.

Απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οι βασικές μας αντιρρήσεις σε σχέση με τα προτεινόμενα από το οικονομικό επιτελείο μέτρα είναι οι ακόλουθες:

Α. Τα προτεινόμενα μέτρα για μισθούς και συντάξεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ο οποίος είναι ιδιαίτερα άδικος, καθώς πλήττει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και των άλλων ταμείων, φτάνουν έτσι το 14%.

Β. Τα προτεινόμενα μέτρα για τους αναπήρους είναι ιδιαίτερα σκληρά, αφού τα επιδόματα και μάλιστα σε περιπτώσεις με βαριά αναπηρία

Keywords
Τυχαία Θέματα