Παρασκηνιακές διεργασίες για αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση

10:07 5/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Απανωτά ραντεβού στην Ελλάδα και το εξωτερικό προγραμματίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών με στόχο να πείσουν κυβέρνηση και ευρωπαίους για την ανάγκη αλλαγών τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στην αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο του τραπεζικού συστήματος κινδυνεύει με κρατικοποίηση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

αλλά και επιτελικά στελέχη των συστημικών τραπεζών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της τρόικας ενώ παράλληλα εντείνουν τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση ώστε να υιοθετήσει μια φιλικότερη προς τις τράπεζες στάση. Οι τράπεζες ζητούν τη χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, τουλάχιστον κατά 3 μήνες, καθώς επίσης και σειρά τεχνικών βελτιώσεων που είτε θα δώσουν μεγαλύτερα κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή υψηλότερη δυνητική απόδοση, είτε θα μειώσουν τον κίνδυνο που καλούνται να επωμιστούν, δηλαδή να μειωθεί το μέγεθος των αρνητικών καθαρών θέσεων.

Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις καθώς ανάλογα αιτήματα είχαν υποβάλλει πολλές φορές στο παρελθών οι εμπορικές τράπεζες τα οποία ωστόσο δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες, θα αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν περιθώρια και διάθεση για σοβαρές αλλαγές.

Εκτός από τις ασφυκτικές ημερομηνίες, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι αρνητικές καθαρές θέσεις.

Όπως τραπεζικά στελέχη διερωτώνται πως θα βρεθούν ιδιώτες μέτοχοι που θα βάλουν 100 ευρώ για να αποκτήσουν κάτι που θα έχει αξία 50 ευρώ. Σε ότι αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε επίπεδο ομίλου εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση ύψους 4,5 δις. ευρώ νούμερο που θα διευρυνθεί, και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ, με τα αποτελέσματα του έτους. Έτσι για να διαθέτουν, το Δεκέμβριο του 2014, ελάχιστο όριο κεφαλαίων ύψους (συνολικά για τις τέσσερις συστημικές) ύψους 15,69 δις. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν …27 δις. ευρώ. Δηλαδή όσοι μέτοχοι συμμετάσχουν στις αυξήσεις θα πρέπει να καλύψουν και «σπασμένα» ύψους 11,8 δισ. ευρώ ώστε οι μεγάλες τράπεζες να επανέλθουν σε βιώσιμο επίπεδο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης εκτίμησε ότι: «δεν νομίζω ότι οι νέοι επενδυτές θα έβαζαν χρήματα για να καλύψουν τις ζημιές του παρελθόντος» προσθέτοντας πως αν θέλουμε να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ να επανεξετάσουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών. «Διαφορετικά το τραπεζικό σύστημα θα περάσει στον έλεγχο του δημοσίου», τόνισε. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι για να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αρνητικών κεφαλαίων και ως μια λύση πρότεινε οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε δυο χρόνους. Πρώτα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ώστε να καλυφθούν και οι αρνητικές καθαρές θέσεις) και μετά από ιδιώτες επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα