Με τα όπλα ανά χείρας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

09:53 5/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και θα θέσουν όπως φαίνεται όρους στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να τον ψηφίσουν. Θα πρέπει να πεισθούν ότι ο νέος φόρος θα ελαφρύνει του πολλούς και θα φορολογεί τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός θα πρέπει να πείσει και την αγορά για τις προθέσεις του. Μέχρι σήμερα η επιχειρηματολογία

του δημιούργησε περισσότερες εντάσεις παρά καθησύχασε τόσο το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα μπορούσε με παραδείγματα να αποδείξει ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ελαφρύνει όσους σήμερα πληρώνουν μεγάλα ποσά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τα ακίνητα που κατέχουν . Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν διαρρεύσει ο ενιαίος φόρος «συμφέρει» σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ όσου έχουν μικρή ή μεσαία περιουσία. Ωστόσο άγνωστο παραμένει πως θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια. Και αυτό διότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την τελική επιβάρυνση. Για παράδειγμα κάποιος που έχει ένα μικρό σπίτι θα πληρώσει πολύ λίγα στην εφορία εάν έχει όμως και ένα αγροτεμάχιο είναι άγνωστο πόσα θα πληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων για όσους έχουν ένα ακίνητο θα είναι μικρότερος σε σχέση με το χαράτσι, το οποίο θα αναγκάζονταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να το πληρώνουν μέχρι το τέλος του Μνημονίου (δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2015) . Ωστόσο, το γεγονός ότι πρέπει να εισπραχθούν περί τα δύο δις. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων δημιουργεί υποψίες. Το ποσό αυτό δεν κατάφερε να το εισπράξει η Νέα Δημοκρατία όταν είχε θεσμοθετήσει το ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα μοιάζει με το ΕΤΑΚ. Τα έσοδα όμως που είχαν προϋπολογιστεί ήταν 900 εκατ. ευρώ και όχι 2 δις. ευρώ όπως υπολογίζει σήμερα η κυβέρνηση. Βέβαια στο τελευταίο ποσό συμπεριλαμβάνονται και 600 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, το 2013 είναι δύσκολο να επιβληθεί φόρος στα αγροτεμάχια. Και αυτό διότι η κυβέρνηση δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Όπως φαίνεται ο ενιαίος φόρος στα αγροτεμάχια θα επεκταθεί το 2014. Συνεπώς τα 600 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από άλλη πηγή.

 

Οσον αφορά στην αγορά ο κ. Στουρνάρας έχει να αντιμετωπίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλέον δεν έχουν οφέλη από τα ακίνητα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ περίπου το 40-50% των εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές εμπορικές οδούς είναι σήμερα άδειο. Στα γραφεία, ιδίως τα μικρά διαμερίσματα, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως επαγγελματικοί χώροι (π.χ. ιατρεία), το ποσοστό των κενών ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 50-60%, ενώ επίσης το 50% των αποθηκευτικών χώρων είναι σήμερα ξενοίκιαστο, λόγω της πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στις κατοικίες, όπου το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων περιορίζεται σε 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα