ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΕΦΙΑΛΤΗ Η ΧΙΟΣ

Συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Απειλούνται από τη φωτιά τα μαστιχοχώρια της Χίου. Ήδη έχουν καταστραφεί πάνω από 80.000 στρέμματα.  

Στο Πυργί, όπου καλύπτει το ¼ της παραγωγής μαστίχας της Χίου, έχουν επικεντρωθεί πλέον οι προσπάθειες τις πυροσβεστικής, στη μάχη με του φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στόχος είναι η σωτηρία των μαστιαχόδεντρων του νησιού, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ότι η φωτιά θα σταματήσει μόνο όταν φθάνει στη Θάλασσα.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα δέντρα δεν καταστρέφονται μόνο από τις φλόγες αλλά και

από τις στάχτες και τους καπνούς, που έχουν πνίξει όλο το νησί.  Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, έχουν καταστραφεί πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Οι φλόγες βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδεντρα.

Ήδη από σήμερα το πρωί επιχειρούν τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή και η πυροσβεστική εκφράζει ελπίδες, εάν ο αέρας δεν επιδεινωθεί, ότι σήμερα θα μπορέσει να θέσει σε πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς είναι στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση.

Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα, στις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Αργολίδα

-Αρκαδία

-Κορινθία

-Λακωνία

Στην υπόλοιπη χώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές, στη Λακωνία στις περιοχές Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου και στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα