ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι σίγουρα μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση.

Θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να λάβει και μέριμνα ώστε τον Οκτώβριο αφενός να ανεύρει και άλλα 3 δισ. ευρώ για να ισοσκελιστεί ο τρέχων προϋπολογισμός και αφετέρου ο προϋπολογισμός του 2013 να είναι πλεονασματικός.

Και όλα αυτά χωρίς να διαταραχτεί

η κοινωνική συνοχή ή να κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, τουλάχιστον στο κοινοβούλιο. Δύσκολη άσκηση ακόμη και για τον Κόπερφιλντ.

Εκ παραλλήλου, αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ προκειμένου να τους πείσει να συνδράμουν για μία εισέτι φορά τη χώρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεωκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Πιθανότατα ο Αντώνης Σαμαράς θα ακούσει λόγους συμπαθείας για την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων-δανειστών της. Δύσκολα όμως θα εισπράξει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

Όλα θα παραπεμφθούν για αργότερα. Μετά την «έκθεση προόδου» που θα ετοιμάσουν οι απεσταλμένος της τρόικας. Εφόσον αυτή είναι θετική και το χρέος κρίνεται βιώσιμο θα ανοίξει ξανά η κάνουλα των δόσεων. Και εάν τα μέτρα αρχίσουν να υλοποιούνται και αποδίδουν μπορούν να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στο μνημόνιο καθώς και επιμήκυνση.

Ούτε καταστροφές θα υπάρξουν ούτε θρίαμβοι. Εξάλλου όταν όλα μπορούν να συμβούν -όπως προφητεύουν διεθνή ΜΜΕ, ινστιτούτα και αναλυτές- συνήθως δεν γίνεται τίποτε. Παράταση αγωνίας λοιπόν, είναι το πιθανότερο να έχουμε. Και τα πάντα θα κριθούν στο εσωτερικό μέτωπο. Εκεί που είναι και η αχίλλειος πτέρνα της χώρας.

Εάν η αντιπολίτευση, ιδίως η μείζων, τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και αποφύγουν να βάλουν «φωτιά στα τόπια», ίσως διαψευστούν οι Κασσάνδρες και το Φθινόπωρο να είναι μεν «καυτό», αλλά χωρίς «ριγέ μπλουζάκια».

Καλού κακού όμως ο πρωθυπουργός, πριν πάρει το οικονομικό επιτελείο και μεταβεί στο Βερολίνο, ας ρίξει μία ματιά στο βιβλίο  «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν, Οι στάσεις πληρωμών 1827, 1893, 1932», του Ν. Σοϊλεντάκη (εκδόσεις Παπαζήση). Μικρό σε όγκο είναι, μόλις 190 σελίδες, αλλά πολύ διαφωτιστικό. Ίσως η συμφωνία Βαρβαρέσου, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, να του φανεί χρήσιμη.

Και βέβαια να έχει πάντα στο μυαλό του, όταν διαπραγματεύεται με την καγκελάριο Μέρκελ, την ινδική παροιμία που λέει: Ο άνθρωπος έχει μόνο αυτό που δεν μπορεί να χάσει σ’ ένα ναυάγιο. Το ίδιο και οι λαοί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δύσκολη είναι και για μένα αυτή η εβδομάδα. Επέστρεψα χθες βράδυ, και θα πρέπει να προσαρμοστώ στις ανάγκες της καθημερινότητας. Μετά από σχεδόν ένα μήνα διακοπές και εκούσιας αποχής από την πολιτικό οικονομική ενημέρωση -κάτι που είχα να κάνω 25 χρόνια- είναι λίγο δύσκολο. Ελπίζω στην επιείκεια σας. Πιστεύω ότι σιγά σιγά, όπως οι αθλητές, θα ξαναβρώ τη φόρμα μου.

Keywords
Τυχαία Θέματα