ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΕΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ

Η εβδομάδα που θα ανακαθορίσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη και θα αποτελέσει βαρόμετρο για το μέλλον ή όχι της χώρας εντός του ευρώ ξεκινά σήμερα, με τον πρωθυπουργό να έχει στην ατζέντα του τρεις κρίσιμες επαφές.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός, με τις επαφές

του αυτές, που θα είναι οι πρώτες δια ζώσης συναντήσεις από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας (καθώς, λόγω της επέμβασης στο μάτι του δεν μπορούσε να ταξιδέψει με αεροπλάνο νωρίτερα), θα επιχειρήσει να φτιάξει συμμαχίες, να θέσει ζητήματα, αλλά και να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των βασικών «παικτών» της Ευρωζώνης.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε ο Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γιούνκερ. Στη συνάντησή του αυτή, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να βολιδοσκοπήσει το «κλίμα» που υπάρχει στην Ευρώπη ως προς την Ελλάδα, αλλά και να διαπιστώσει το κατά πόσον το αίτημα περί επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη είναι ώριμο να τεθεί δημοσίως σε διμερείς επαφές με άλλους θεσμικούς εταίρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως παραδέχονται, δίνουν τεράστια σημασία στη συνάντηση της Τετάρτης, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει μιλήσει ένθερμα στο παρελθόν για την Ελλάδα, αλλά πριν 10 ημέρες προκάλεσε αίσθηση, όταν δήλωσε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «είναι διαχειρίσιμη, αλλά μη επιθυμητή».

Στη συνέχεια, στις 24 του μήνα, την Παρασκευή, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει το ραντεβού του… ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στο Βερολίνο και θα μιλήσει για πρώτη φορά με την Γερμανίδα καγκελάριο για την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και «χαλάρωσης» κάποιων όρων του Μνημονίου. Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη αγωνία για τη συνάντηση αυτή, καθώς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν στο matrix24.gr ότι ο πρωθυπουργός «είναι προετοιμασμένος για τα πάντα, και για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο».

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός, το ερχόμενο Σάββατο, από τον Φρανσουά Ολάντ στο μέγαρο των Ηλυσίων. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εμπεδώσει μια φιλική σχέση και, ει δυνατόν, και μια πολιτική συμμαχία με τον Γάλλο πρόεδρο, προκειμένου, όπως λένε συνεργάτες του, να υπάρξει ένα «θετικό αντίβαρο της γερμανικής καχυποψίας» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Αθήνας με το γαλλογερμανικό άξονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα