Πάνω από 4 δισ. ευρώ προσφέρουν ξένοι επενδυτές στην Eurobank

Στις 9:00 ώρα Ελλάδα και 7:00 ώρα Λονδίνου ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θεσμικά χαρτοφυλάκια και ξένα επενδυτικά σχήματα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους

να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, και μαζί με τους στρατηγικούς επενδυτές, έχουν ήδη συγκεντρωθεί κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ποσό της αύξησης. Έτσι η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια καθώς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης εκτιμάται ότι το 30% των μετοχών της θα βρίσκεται στον έλεγχο των στρατηγικών επενδυτών, το 35% σε θεσμικούς και άλλους ιδιώτες επενδυτές ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 35%.

Έτσι από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 29 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για την:

(i) δηµόσια προσφορά µέχρι και 954.666.667 νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών στο κοινό στην Ελλάδα

(ii) ιδιωτική τοποθέτηση τουλάχιστον 8.592.000.000 νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών σε επενδυτές εκτός Ελλάδος

Δηλαδή, το περίπου 90% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 2,574 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ξένους ενώ όπως σημειώθηκε από τα παραπάνω ποσό 1,331 δισ. ευρώ θα καλύψουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Το υπόλοιπο 10% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 286 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος αναλυτές προεξοφλούν ότι το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης είναι πολύ πιθανό η τελική τιμή να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή αισθητά υψηλότερη τις τιμής των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι στρατηγικοί επενδυτές είτε θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους σύμφωνα με την τιμή που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών είτε να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στη συναλλαγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Eurobank το πιθανότερο είναι οι στρατηγικοί επενδυτές να αυξήσουν την προσφορά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank υπέγραψε με τους: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital Research τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα