Τις αμαρτίες του ΟΣΕ, της ΕΑΒ και της ΕΑΣ πληρώνει το ελληνικό δημόσιο

Όπως προκύπτει από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2012, οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν στα 1,23 δισ. ευρώ. Ο ΟΣΕ δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις του ύψους 931 εκατ. ευρώ, η ΕΑΣ 152 εκατ. ευρώ και η ΕΑΒ 75 εκατ. ευρώ.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το δημόσιο ενώ πληρώνει για άλλους, δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρου και τα πρόστιμα που επιβάλει. Σύμφωνα

με την έκθεση τα βεβαιωθέντα έσοδα το 2012 διαμορφώθηκαν σε 110,79 δισ. ευρώ από τα οποία τελικώς εισπράχθηκαν 51,99 δισ. ευρώ δηλαδή μόλις το 46,93%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στους άμεσους και έμμεσους φόρους, για τους οποίους το ποσοστό είσπραξης ανήλθε σε 57,52%, καθώς και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα, για τα οποία το ποσοστό είσπραξης ανήλθε σε 9,58%.

Επισημαίνεται ότι στο διαμορφωθέν ποσό των βεβαιωμένων εσόδων ύψους 110,79 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και το εισπρακτέο υπόλοιπο του προηγούμενου οικονομικού έτους, το οποίο διαγράφεται λογιστικά από το οικονομικό έτος στο οποίο έχει βεβαιωθεί και επαναβεβαιώνεται ως έσοδο του επόμενου οικονομικού έτους.

Επικριτικό είναι το ελεγτικό συνέδριο και στις διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «παρατηρείται μια σταδιακή ετήσια αύξηση του υπολοίπου που εκκρεμεί προς είσπραξη και αφορά ως επί το πλείστον βεβαιωθέντες άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και πρόστιμα και χρηματικές ποινές» . Ειδικότερα, το υπόλοιπο αυτό σε 55,3 δισ. ευρώ ή 28,56% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους κατά 11,34 δισ. ευρώ (ποσοστό 25,79 %). Το μέγεθος αυτό, όπως τονίζεται στην έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική απόκλιση των πιστωτικών εσόδων από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, την αύξηση, δηλαδή, του δημόσιου δανεισμού για την κάλυψη των πάσης φύσεως υποχρεώσεων του Δημοσίου, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους και της επίσπευσης των μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα