ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δήμαρχοι της χώρας οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο συνδυασμός κατάρρευσης του κεντρικού μηχανισμού του κράτους και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έχει καταστήσει εκρηκτικά τα ήδη μεγιστοποιημένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η παρατεταμένη περίοδος της ακυβερνησίας έχει προκαλέσει τεράστιες και δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο. Σε χθεσινή   συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) οι αιρετοί

πρώτου βαθμού έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς προκειμένου να επιδιωχθεί η επίλυση μιας σειράς προβλημάτων.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο οι δήμοι ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για την έγκριση  και αδειοδότηση από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ.

Ως ανάχωμα στην ανεργία προτείνουν την ενεργοποίηση -υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.

Επίσης καταγγέλλουν ότι έχει μπλοκάρει λόγω προεκλογικής περιόδου, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, με συνέπεια την αδυναμία αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών σε τομείς  όπως είναι η καθαριότητα και η πυρασφάλεια. Η αδυναμία προσλήψεων προκαλεί προβλήματα και σε τομείς όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις, οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές μονάδες.

Οι δήμαρχοι ζητούν να δοθούν άμεσα 23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία καθώς πρόκειται για χρήματα τα οποία προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η καθυστέρηση εκταμίευσης αυτού του ποσού έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών κινδύνου πυρκαγιών.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες, και ότι πολλοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι..

Κοινωνικές δομές σε κατάρρευση

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι οι βασικότερες δυσκολίες αντιμετωπίζονται στους παρακάτω τομείς.

Δομές Φύλαξης Παιδιών. Δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (2012-2013) για τις σχετικές Δομές με συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες να μην γνωρίζουν αν θα επιδοτηθούν και αν τα παιδιά τους θα πάνε σε δημοτικούς σταθμούς.

Βοήθεια στο Σπίτι. Δεν υπάρχει επίσημη δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30/6/2012. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί το πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος «Κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων».

Keywords
Τυχαία Θέματα