«Ούριος άνεμος» για τις αυξήσεις κεφαλαίου

Σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα ξεκινά ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Η αισιοδοξία αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον δείκτη των τραπεζών, μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις, να αποκομίζει την προηγούμενη εβδομάδα κέρδη άνω του 50%.

Όπως σημειώνουν αναλυτές το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι συστημικές τράπεζες

ήδη έχουν «κλειδώσει» μεγάλο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής καθώς εκτός της Alpha Bank που εξασφάλισε την εγγύηση από διεθνείς οίκους για την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 457 εκατ. ευρώ), ανάλογη συμφωνία θα ανακοινώσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών και έτσι το σύνολο της αύξησης θα ανέλθει στα 733 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 570 εκατ. ευρώ θα καλύψουν στρατηγικοί επενδυτές (Millennium BCP και Societe Generale), ενώ τα υπόλοιπα 163 θα καλυφθούν από μετόχους της τράπεζας. Το ποσό των 163 εκατ. ευρώ θα είναι πλήρως καλυμμένο από διεθνείς οίκους.

Ετσι από τα 2,36 δισ. ευρώ που στοχεύουν να αντλήσουν Εθνική (1,17 δισ.), Alpha (457 εκατ.) και Πειραιώς (733 εκατ. ευρώ), ήδη, έχει εξασφαλιστεί το 1,2 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία επικρατεί και στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας η οποία στοχεύει να αντλήσει από την αγορά το 12% του συνολικού ποσού των 9,75 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό του 1,17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός μετόχων αλλά και νέων επενδυτών έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου και στελέχη της τράπεζας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σήμερα θα αποκοπεί το δικαίωμα για τη συμμετοχή στην αύξηση της Alpha Bank, ενώ την Παρασκευή 17 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων από μετόχους. Στις 27 Μαΐου θα λήξει η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο Χ.Α., ενώ την Παρασκευή 31 Μαΐου ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων. Η τράπεζα θα αντλήσει από τους μετόχους της, αλλά και νέους επενδυτές 457 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης 1,944456 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά με τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ. Επιπλέον θα εκδοθούν νέες κοινές μετοχές συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές σε τιμή διάθεσης επίσης 0,44 ευρώ. Συνολικά θα εκδοθούν 10.388.636.364 νέες κοινές μετοχές εκ των οποίων το 1.038.863.636 (10%) θα αποκτηθεί κυρίως από μετόχους, ενώ το υπόλοιπο 90% θα αποκτηθεί από το ΤΧΣ. Με την εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμετοχής, οι μέτοχοι της Alpha Bank θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη. Οι μέτοχοι και οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση θα λαμβάνουν για κάθε νέα μετοχή την οποία αποκτούν και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών εκδόσεως του ΤΧΣ (Warrants). Κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος, οι επενδυτές θα μπορούν να επαναγοράζουν μετοχές του ΤΧΣ ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών οπότε και λήγουν.

Οι παραπάνω μετοχές θα αγοράζονται στην τιμή της αύξησης (0,44 ευρώ) πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου (4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% για το πέμπτο).

Keywords
Τυχαία Θέματα