Επίδειξη πυγμής στους καθηγητές

Αντιμέτωπη με ένα οξυμένο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι θα αποκλιμακωθεί γρήγορα και η ίδια θα βγει νικητής βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση να προχωρήσει, το βράδυ του Σαββάτου, στην προληπτική επιστράτευση 88.000 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης αλλά και στην επίταξη των σχολικών κτιρίων προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλήνιες

εξετάσεις, που απειλούνταν από την απεργία της ΟΛΜΕ.

Η διαδικασία της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών αρχίζει σήμερα με την επίδοση των φύλλων πορείας στους καθηγητές, μετά και από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Πρωθυπουργού στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Η απόφαση για επιστράτευση είχε ληφθεί εδώ και ημέρες και, μάλιστα, τα σχετικά μηνύματα είχαν αποσταλεί προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των καθηγητών, σε μία προσπάθεια να οδηγήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο η επιλογή της κυβέρνησης να μην αναμείνει τις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, όπου δεν αποκλείετο να κατέπιπτε η εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία, αλλά να προχωρήσει εκ προοιμίου σε επίταξη των «προσωπικών υπηρεσιών» των απεργών σηματοδοτεί την επιμονή του Μαξίμου σε λογικές μετωπικής αντιπαράθεσης με κοινωνικές ομάδες, κύρια μισθοδοτούμενες από το Δημόσιο, που αντιδρούν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, με κάποια αφορμή να είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που θα «σηκώσει» το πολιτικό βάρος της απόφασης, όπως είχε πράξει και κατά την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

Η απόφαση επίταξης προκάλεσε, εύλογα, την αντίδραση της αντιπολίτευσης και, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον κ. Αντ. Σαμαρά για αναξιοπιστία, επικαλούμενος παλαιότερη δήλωσή του στη Βουλή όταν απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει «όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη», ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από Αν. Έλληνες και ΚΚΕ.

Ωστόσο, πέραν της πολιτικής θύελλας, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να βρεθεί – αν και στο Μαξίμου εκτιμούν διαφορετικά – αντιμέτωπη και με απεργιακή ένταση. Η ΟΛΜΕ, που χθες κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την απόφαση επιστράτευσης και να ανοίξει διάλογο, ήδη προγραμματίζει συλλαλητήριο για σήμερα το απόγευμα (19:00) στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή ενώ έχει ήδη ζητήσει από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν για την Παρασκευή 17/5 -ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων- πανεργατική – πανελλαδική απεργία.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε πάντως ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτής της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία».

Πάντως, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες και πώς, επί της ουσίας, το ισοζύγιο για την κυβέρνηση θα είναι θετικό. Σε αυτό συντελούν τόσο ο, εμφανής πλέον, κοινωνικός αυτοματισμός (ωράριο καθηγητών και δασκάλων, μακρές διακοπές Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) που θεωρείται ότι απομονώνει τον κλάδο έναντι της «κοινωνίας» όσο και ο μεγάλος αριθμός οικογενειών που τα παιδιά τους συμμετέχουν στις εξετάσεις και επουδενί επιθυμούν μία απεργιακή κινητοποίηση που θα «τινάξει» στον αέρα τον προγραμματισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα