Ολόκληρη η λίστα των απαιτήσεων της τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με όπλο πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, η Αθήνα επιχειρεί να έρθει … πιο κοντά με τους δανειστές και παράλληλα να έχει διαθέσιμα σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για την «ανακούφιση» ευπαθών ομάδων, λίγο πριν τις ευρωεκλογές!

Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, όμως, απαιτεί από την ελληνική πλευρά, να καταρτίσει και να παρουσιάσει στους ελεγκτές τη λίστα με τα νέα μέτρα, καθώς όπως ξεκαθάρισαν στον Γιάννη

Στουρνάρα, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών, εναλλακτικές λύσεις, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, πέραν της λήψης πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχουν.

Η ανυποχώρητη στάση των δανειστών, οφείλεται στο γεγονός ότι η λήψη από την κυβέρνηση μονομερών αποφάσεων, έχουν διευρύνει το δημοσιονομικό κενό, με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να τεθεί εκτός τροχιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι-δανειστές, ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό στα 3 δισ ευρώ και ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν τις εξής «τρύπες»:

-300εκατ ευρώ από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία προχώρησε μονομερώς η κυβέρνηση.
-400εκατ ευρώ από την ψήφιση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά από τη μείωση του στόχου εσόδων, που επέφεραν οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, αλλά και τη μειωμένη εισπραξιμότητα την οποία εκτιμούν οι δανειστές ότι θα έχει.
-500εκατ ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, που επέβαλε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε το 2012. Αν και ακόμα η επίσημη απόφαση εκκρεμεί, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1δισ ευρώ.

-150εκατ ευρώ φτάνουν οι περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ και η κυβέρνηση αναζητά ακόμα το ισοδύναμο μέτρο.
-800εκατ ευρώ, υπολογίζονται οι απώλειες από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και θα προκαλέσουν νέα “τρύπα” στα ασφαλιστικά ταμεία”
-650εκατ ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από την μη επιβολή της έκτακτης εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΟΑΕΕ. Η «τρύπα» στα έσοδα του ταμείου παραμένει και η κυβέρνηση αναζητά εδώ και οκτώ περίπου μήνες ισοδύναμο μέτρο.

-200εκατ ευρώ είναι το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την τρόικα, που έχει δημιουργήσει η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει υπό όρους το ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία και περιμένουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα το καλύψουν.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, δεν επιτρέπουν κανένα δείγμα χαλάρωσης από την ελληνική πλευρά και μάλιστα την στιγμή που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του.

Το οικονομικό επιτελείο εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «οι διαφορές με την τρόικα αμβλύνονται για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει μετατοπιστεί στο κενό του 2015 (δηλαδή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και στα διαρθρωτικά μέτρα (λίστα ΟΟΣΑ)».

Όπως ανέφερε ή ίδια πηγή, «εμείς επιμένουμε ότι με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα κυρίως στην περιοχή του Δημοσίου, καλύπτουν το κενό του 2015», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής λίγο αργότερα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα