Ολάντ: «Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα»

Με θερμά λόγια συμπαράστασης για τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με ισχυρά μηνύματα προς τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αναχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ. «Δεν ήρθα εδώ να πουλήσω όπλα, γιατί το άκουσα κι αυτό» σημείωσε, σε μία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο η συμφωνία με την ελληνική πλευρά κλείστηκε και αναμένεται να σφραγιστεί την επόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.

Η συμφωνία αυτή θα αφορά την, με προνομιακούς (σ.σ. ακόμη ωστόσο άγνωστους στις λεπτομέρειές τους) όρους για την Ελλάδα, διάθεση δύο φρεγατών τύπου Fremm από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό καθώς επίσης και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, που θα ενταχθούν άμεσα στο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Από τη γαλλική, κυρίως, πλευρά επιχειρήθηκε να υπάρξει διασύνδεση των νέων αποκτημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την προοπτική ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, οπότε δημιουργήθηκε ο συνειρμός της ανάγκης καλύτερης «αστυνόμευσης» των περιοχών από τις δύο φρεγάτες και τα αεροσκάφη. Την άποψη αυτή ενίσχυσε και η αναφορά του κ. Ολάντ σε σενάριο «συνεκμετάλλευσης» των κοιτασμάτων, εφόσον είναι αξιοποιήσιμα, γεγονός που κατέδειξε τη διάθεση τουλάχιστον – γιατί η ικανότητα θα κριθεί στην πορεία – του Παρισιού να παίξει ρόλο στο στρατηγικό παιχνίδι της ενέργειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ολάντ, θέση που από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίστηκε ως ιδιαιτέρως θετική. Άλλωστε, εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες, η ελληνική πλευρά δεν θα κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτό που έκανε η Λευκωσία. Θα επιλέξει, δηλαδή, έναν – δύο διεθνείς παίκτες, προκειμένου να αυξήσει την ισχύ της έναντι της Άγκυρας ή όποιου άλλου επιχειρήσει να αντιδράσεις. Η Λευκωσία επέλεξε, σε πρώτη φάση, Αμερικάνους και Ισραηλινούς ενώ, σε δεύτερο χρόνο, στο παιχνίδι μπήκαν και οι Γάλλοι της Total. Ως προς τα ελληνικά ύδατα βέβαια οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι πρώιμη, αν και ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για άξονα Αθήνας – Λευκωσίας που μπορεί να αποτελέσει τον παραγωγό ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Πάντως, ο κ. Ολάντ επιβεβαίωσε και το πεδίο ενδιαφέροντος των γαλλικών επιχειρήσεων εις ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες, διότι έχουμε υπηρεσίες ποιοτικές, τις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε στη διάθεση των Ελλήνων σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ηλεκτρινή ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και πολλοί άλλοι τομείς που με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες», επεσήμανε ο κ. Ολάντ. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι, πρώτες, οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ δεν αποκλείεται να ομιλούν… γαλλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα