Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανακεφαλαιοποίηση

Το matrix24 παρουσιάζει τι ακολουθεί, τι περιμένουν οι επενδυτές και ποια θα είναι η στρατηγική των συστημικών τραπεζών. Οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

– Οι Γενικές Συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η Apha Bank θα λάβει τη σχετική απόφαση την Τρίτη 16 Απριλίου, η

Τράπεζα Πειραιώς την Δευτέρα 22 Απριλίου, η Εθνική Τράπεζα την Δευτέρα 29 Απριλίου και η Eurobank την Τρίτη 30 Απριλίου. Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. και θα ορίσουν τους όρους και την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών. Θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης και μετά θα ακολουθήσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων.

– Πως θα καθοριστεί η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών;

– Σύμφωνα με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερη από τον σταθμισμένο μέσο όρων της τιμής κλεισίματος της μετοχές κατά τις 50 προηγούμενες συνεδριάσεις που προηγούνται του Δ.Σ. που ορίζει τους όρους. Έτσι, θεωρητικά αν το Δ.Σ. της Alpha αποφάσιζε σήμερα τους όρους της αύξησης τότε ο σταθμισμένος μέσος όρος των 50 προηγούμενων συνεδριάσεων διαμορφώνεται σε 0,935 ευρώ και κατά συνέπεια η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα πρέπει να είναι μικρότερη των 0,467 ευρώ. Αντίστοιχα η θεωρητική τιμή έκδοσης των νέων μετοχών της Εθνικής διαμορφώνεται σε 0,398, της Eurobank σε 0,207 και της Τράπεζας Πειραιώς σε 0,116 ευρώ.

– Ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και τι ποσό θα πρέπει να εισφέρουν οι μέτοχοι;

– Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής διαμορφώνονται στα 9,75 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 5,8 δισ. ευρώ, της Alpha στα 4,57 δισ. ευρώ και της Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να εκδώσουν μετατρέψιμα ομόλογα ύψους έως 1,9 δισ. ευρώ η ΕΤΕ, 1,7 δισ. ευρώ η Eurobank, 2 δισ. η Alpha Bank και επίσης 2 δισ. ευρώ η Πειραιώς. Αφαιρώντας τις μετατρέψιμες ομολογίες η ιδιωτική συμμετοχή (10%) που πρέπει να συγκεντρώσουν είναι 785 εκατ. η ΕΤΕ, 410 εκατ. η Eurobank, 257 εκατ. η Alpha και 533 η Πειραιώς. Για να διατηρήσει την ιδιωτική της φυσιογνωμία μια τράπεζα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου.

– Τι γίνεται αν μια τράπεζα δεν συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής;

– Σε περίπτωση που για παράδειγμα μια τράπεζα συγκεντρώσει 6% της ιδιωτικής συμμετοχής τότε η αύξηση κηρύσσεται άκυρη και τα χρήματα επιστρέφονται στους μετόχους που άσκησαν τα δικαιώματά τους. Εν συνεχεία το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα καλυφθεί με την έκδοση νέων κοινών μετοχών τις οποίες θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας θα χάσουν τον έλεγχο καθώς το Ταμείο θα αποκτήσει το 97% του νέου αριθμού μετοχών ενώ οι σημερινοί (παλαιοί μέτοχοι) θα αντιπροσωπεύουν το 3%. Το ΤΧΣ εν συνεχεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού του σε στρατηγικούς επενδυτές. Πρακτικά οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν οριστικά τις περιουσίες τους.

– Τι γίνεται αν μια τράπεζα συγκεντρώσει το 10%;

– Οι μέτοχοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο και θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν τη συμμετοχή του Ταμείου. Με κάθε μετοχή που αποκτούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα αποκτούν το δικαίωμα αγοράς 9 μετοχών του Ταμείου. Έτσι οι μέτοχοι, εφόσον η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει, θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

– Ποια είναι η στρατηγική των συστημικών τραπεζών;

– Η Alpha Bank διαθέτοντας θετική καθαρή θέση θα επιχειρήσει μια αύξηση κεφαλαίου υπέρ των σημερινών μετόχων της. Έτσι οι μέτοχοι της τράπεζας, εφόσον η αύξηση πετύχει, θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν τη συμμετοχή του Ταμείου και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής με την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Οι νέοι επενδυτές θα πάρουν και τα σχετικά δικαιώματα έτσι αν προχωρήσουν στην άσκησή τους θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται η Εθνική και η Eurobank καθώς βαρύνονται με αρνητικές καθαρές θέσεις. Ήδη η διοίκηση της Eurobank εργάζεται για την επόμενη ημέρα, δηλαδή την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή της. Στόχος της διοίκησης είναι να έχει περάσει και πάλι σε ιδιωτικά χέρια το ερχόμενο φθινόπωρο. Από την πλευρά της η Εθνική επιδιώκει την κινητοποίηση επιχειρηματικών και εφοπλιστικών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα