Δυαρχία με ισορροπίες και προκλήσεις

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η δυαρχία δεν γίνεται μόνο για λόγους πρακτικούς –επειδή, δηλαδή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής. Σύσσωμη η ηγετική ομάδα του Περισσού μοιράζεται την άποψη ότι, ώσπου να γίνει ευρέως γνωστός ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, η Αλέκα Παπαρήγα θα πρέπει να συνεχίσει να «κρατά» τα ηνία στην κοινοβουλευτική πολιτική σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών. Άλλωστε, ο κ. Κουτσούμπας, αν και ήταν κομματικό επαγγελματικό στέλεχος από το 1977 και μέλος του Πολιτικού Γραφείου ήδη

από το 1991, κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός στους ψηφοφόρους.

Σταθερή η γραμμή

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Περισσού ουδόλως σημαίνει αλλαγή –ή έστω διαφοροποίηση- στην κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο στενότερος συνεργάτης του «σκληροπυρηνικού» και πανίσχυρου κομματικού παράγοντα Δημήτρη Γόντικα, ενώ μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με την Αλέκα Παπαρήγα. Άλλωστε, ο νέος Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ είχε κατακεραυνώσει, με άρθρα του στον Ριζοσπάστη, όλους όσοι διαφώνησαν με την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, ενώ μερικές μόλις μέρες πριν το Συνέδριο, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Καλλιθέα, είχε απορρίψει κάθε σενάριο για συμμετοχή του ΚΚΕ σε «κυβέρνηση Αριστεράς». «Δεν υπάρχει καμία βάση συνεργασίας με κόμματα που προκύπτουν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο του Αλαβάνου», είχε σημειώσει, ενώ είχε αποκλείσει από τους «εν δυνάμει εταίρους» και την εσωκομματική τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σκληρός» με… βιογραφικό

Εξάλλου, το ίδιο το ΚΚΕ, φρόντισε προχθές, στο βιογραφικό του νέου Γενικού Γραμματέα που έστειλε στους δημοσιογράφους, να διαμηνύσει ότι η γραμμή του κόμματος δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκτός των βιογραφικών στοιχείων και των διαφόρων κομματικών θέσεων που είχε αναλάβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ανακοίνωση του Περισσού σημειώνεται ότι «στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στην διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διατήρηση της ισορροπίας στο νέο καθεστώς δυαρχίας στο ΚΚΕ είναι το μικρότερο πρόβλημα για τον νέο Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλείται να διαχειριστεί την κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος, αλλά και τα «απόνερα» του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος του περασμένου Ιουνίου, που έριξε το ΚΚΕ από την τρίτη στην τελευταία θέση του κοινοβουλευτικού πολιτικού χάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα