ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει οι υπόχρεοι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ωστόσο θα πρέπει να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία των ακινήτων.


Ενδεικτικό της κατάστασης και της τεράστιας γραφειοκρατίας είναι η έκδοση τα τελευταία δύο χρόνια 470 εγκυκλίων που αφορούν αποκλειστικά τις νέες αλλαγές στο σύνολο της φορολογίας.

Για παράδειγμα, όσοι είχαν το 2011 μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οφείλουν να υποβάλουν φέτος, σε ηλεκτρονική

μορφή, μέσω του Διαδικτύου, νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), στην οποία θα πρέπει να καταγράψουν τις συγκεκριμένες μεταβολές. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 3 0Νομεβρίου 2012.

Προκειμένου να γίνουν κατανοητές στους φορολογούμενους οι αλλαγές που έχουν γίνει και προς αποφυγή λαθών, παρουσιάζονται αναλυτικά από το υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογουμένων σχετικά με το Ε9 του έτους 2012

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012;

– Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2012 είναι:

- Ολα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2011.

- Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών. Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση.

2. Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

– Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

3. Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούνται οι σύζυγοι να υποβάλλουν κοινό Ε9;

– Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούται ο υπόχρεος σύζυγος να υποβάλει Ε9 έτους 2012 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.

4. Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεο σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2011;

– Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου μέχρι 31/12/2011 υποχρεούνται οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλουν Ε9 έτους 2012 στο όνομα του αποβιώσαντος.

5. Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;

- Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Επίσης στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι. Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα