ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

Πυρηνικοί επιστήμονες νεκροί στην Τεχεράνη. Ισραηλινοί πολίτες νεκροί στο Μπουργκάς. Ο κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή θέλει πολύ ακόμη για να κλείσει.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ήδη από τον Ιανουάριο υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση κατά λεωφορείου το οποίο θα διενεργούσε δρομολόγιο από Τουρκία προς πόλη της Βουλγαρίας και θα μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες. Χθες γράφτηκε ότι οι βουλγαρικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Το Ισραήλ είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζει επιθέσεις εκτός των

ορίων της επικράτειάς του. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τις περισσότερες από αυτές «υπεύθυνοι» ήταν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και η σύμμαχος σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Παλαιότερα οι Ισραηλινοί θα υποστήριζαν ότι από πίσω βρισκόταν ο Ιμάντ Μουγκνίε, εκτελεστικός ηγέτης της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκε στη Δαμασκό πριν από λίγα χρόνια.

Έτσι και στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση αυτή στο Μπουργκάς, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ήδη από τη πρώτη στιγμή διατύπωσαν τις σκέψεις τους. Η ευρείας κυκλοφορίας «Μααρίβ» θέτει το ερώτημα: Ιρανική εκδίκηση; Εννοώντας φυσικά την απάντηση για τις δολοφονίες αρκετών Ιρανών επιστημόνων. Οι δράστες ούτε στις περιπτώσεις αυτές έχουν γίνει γνωστοί, αλλά η Τεχεράνη είναι βέβαιη: Μοσάντ.

Η κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ δεν πάει πίσω με τις βεβαιότητες. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανίαχου ουσιαστικά υπέδειξε τον εχθρό, λέγοντας ότι πρόκειται για μιά ακόμη προσπάθεια να πληγεί το Ισραήλ. Τελευταία έγιναν επιθέσεις στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Γεωργία, την Κένυα και την Κύπρο.

Στο Ισραήλ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από τους επτά Ισραηλινούς που έχασαν τη ζωή τους βρίσκεται η Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη οργάνωση δεν εξέφρασε ουδεμία άποψη για το γεγονός, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως καταδικάζει την τρομοκρατία.

Ο …μουλωχτός αυτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν δείχνει να παίρνει πλέον διαστάσεις. Ο Νετανιάχου που στο εσωετερικό της χώρας του αντιμετωπίζει και την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κόμματος Καντίμα και τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δήλωσε κατηγορηματικά ότι το χτύπημα αυτό δεν πρόκειται να παραμείνει αναπάντητο. Ο κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή κρατάει σχεδόν εκατό χρόνια, γιατί να κλείσει σήμερα;

Keywords
Τυχαία Θέματα