ΤΟΣΚΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επανέρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με τη δεύτερη παραγωγή της για φέτος, τη δημοφιλή «Τόσκα» από τις 26 έως τις 29/07.


Όχι άδικα η «Τόσκα» αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες όπερες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1942 από την Εθνική Λυρική Σκηνή με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να κρατά η 19χρονη Μαρία Κάλλας –τότε ακόμη Καλογεροπούλου.

Εβδομήντα χρόνια μετά η περίφημη όπερα του Πουτσίνι επανέρχεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και με τη σκηνοθετική ματιά του

περίφημου Αργεντίνου Ούγκο ντε Άνα.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα βερισμού από την ιταλική λέξη «βέρο» που σημαίνει «αληθινό», η ιστορία της Τόσκα κινείται σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό περιβάλλον όπου οι συνθήκες κινδύνου και βίας βοηθούν την ανάπτυξη των έντονων συναισθημάτων: Στην Ρώμη, ο βαρόνος Σκάρπια, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής, ζητά από την όμορφη και ερωτευμένη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσσι, ενός ιδεαλιστή επαναστάτη. Στριμωγμένη, σε άμυνα, η Τόσκα θα σκοτώσει τον Σκάρπια, χωρίς όμως να μπορέσει να σώσει τον Καβαραντόσσι από το θάνατο. Όταν το έγκλημά της αποκαλύπτεται, προκειμένου να διαφύγει από εκείνους που την κυνηγούν, η Τόσκα αυτοκτονεί.

Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης σημειώνει για το έργο: «Ο Πουτσίνι επιθυμούσε να συνθέσει μία μελωδική όπερα: ήθελε να δημιουργήσει μία μουσική που έρχεται από την καρδιά και μιλάει στην καρδιά. Ως προς αυτό, ο μουσικός εμφανίζεται αδιαχώριστος από τον «άνθρωπο του θεάτρου», όπως ο «μελωδιστής» δεν μπορεί να διαχωριστεί από το «συμφωνιστή».

Στη μουσική του διακρίνεται με σαφήνεια ο χαρακτήρας των σκηνικών προσώπων, τα χρώματα και οι χειρονομίες των ερμηνευτών˙ Ο ίδιος έλεγε «κάνω θέατρο, οπτικοποιώ τη σκηνική δράση».

Γι’ αυτόν τον λόγο, περισσότερο από άλλα έργα του, η Τόσκα σηματοδοτεί το πέρασμα στο πεδίο του βερισμού (επιμονή σε ρεαλιστικές λεπτομέρειες, αναζήτηση των σκηνικών εφέ με έντονες αποχρώσεις, οξυμένα συναισθήματα, όπως ο έρωτας, το μίσος, το πνεύμα θυσίας, η αγάπη για την πατρίδα…), περιλαμβάνοντας ακόμα και σκληρές, νοσηρές όψεις, καθώς επίσης αποσπασματικούς, φορτισμένους διαλόγους έντονης δραματικότητας».

INFO: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, από τις 26 έως τις 29/07 στις 21:00, εισιτήρια 100, 85, 60, 55, 45 & 25 (άνω διάζωμα) ευρώ, προπώληση στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια και στο www.nationalopera.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα