ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΦΟΡΟΥΣ

Η ασφυκτική πίεση των πιστωτών μας, αλλά και η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «νέα τρύπα» 2 δισ. ευρώ, αναγκάζει την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί δηλώνοντας πια ότι όλα -και οριζόντιο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθετα, πάνω στα πρόσθετα,  μέτρα για το 2012- είναι «ανοιχτά»…
Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην πίεση των εταίρων μας αποδίδει το οικονομικό επιτελείο την αλλαγή στην γραμμή πλεύσης: Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα για μισθούς, συντάξεις, φόρους αλλά δεν μπορούμε

να το αποκλείσουμε».

Μιλώντας στο matrix24, πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε πιθανό «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις χωρίς καμία εξαίρεση για όσους έχουν περιορισμένα εισοδήματα, ούτε και την επιβολή πρόσθετων φόρων εντός του 2012!!!! «Προσπαθούμε βέβαια να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα», πρόσθεσε.

Η στροφή είναι εμφανής: Αρχικά το μόνο οριζόντιο μέτρο που μελετούσε η Κυβέρνηση ήταν η επιβολή «πλαφόν» σε συντάξεις πάνω από 2.400 € και στοχευμένα σε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου. Αργότερα, υπήρξε η διαρροή ότι το ο πήχης του ποσού ανώτατης σύνταξης μπορεί και να έπεφτε χαμηλότερα. Και πλέον όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά ακόμη και για «βαθύ» οριζόντιο «μαχαίρι» σε κάθε βαθμίδα μισθού και σύνταξης.

Μάλιστα, στην «σκιά» της εκτίμησης του ΔΝΤ για αποκλίσεις έως και 2 δισ. στο πρωτογενές έλλειμμα φέτος, οι ίδιοι αξιωματούχοι, δεν απέκλειαν ακόμη και την επιβολή νέων φόρων μέσα στο 2012!!!

Βεβαίως εδώ υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για προστασία χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και να αποτρέψει νέες μειώσεις στις αποδοχές. Όπως επίσης υπάρχουν και δεσμεύσεις για την μη επιβολή νέων φόρων.

Όλο το βάρος της δραστηριότητας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει πέσει στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και η επιμήκυνση.

Αυτή η διαδρομή όμως φαίνεται να περνά μέσα από τις αποφάσεις για υλοποίηση επώδυνων μέτρων.

Όπως έλεγαν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει των συναντήσεων με την τρόικα, το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ δεν είναι ανάγκη να προσδιοριστεί επακριβώς.

Συμπλήρωναν δε, λίγες ώρες πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι «δεν θα έχουμε κλείσει τους αριθμούς. Γίνεται ποσοτικοποίηση αλλά όχι κωδικό προς κωδικό. Δίνονται βασικές κατευθύνσεις». Δηλαδή απλά θα καταγραφούν τα ποσά που θα κοπούν συνολικά από κάθε κωδικό, δηλαδή για παράδειγμα από τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εφάπαξ και άλλα.

Προς το παρόν κενό μένει ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ, το οποίο γίνεται προσπάθεια να «κλείσει» με βάση τόσο τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, όσο και των υπουργείων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κέρδισε δύο μέρες στην προσπάθειά του να διαμορφώσει τις προτάσεις του και να τις υποβάλλει στην τρόικα, αφού τελικά οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θα έρθουν στην Αθήνα στις 26 του μήνα, αντί για 24 που είχε αρ

Keywords
Τυχαία Θέματα