ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ

Τα μέτρα ώστε να εξασφαλισθούν τα 11,6 δισ που ζητά η τρόικα αναμένεται να οριοθετήσουν σήμερα Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Η ελληνική τρόικα θα συζητήσει και για τη στάση της Ελλάδας ενόψει Eurogroup.


Τα επιπλέον

μέτρα, ή για την ακρίβεια το περίγραμμα αυτών, προκειμένου να συγκεντρωθούν 11,6 δισεκατομμύρια επιπλέον περικοπών για τη διετία 2013-2014 οριστικοποιούν σήμερα ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συναντώνται στις 10:00 στο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη σαφή εικόνα για τις μαύρες τρύπες όχι μόνον του νέου μεσοπροθέσμου αλλά και του τρέχοντος προϋπολογισμού, των περιθωρίων που υπάρχουν για περικοπές αλλά και του βαθμού προθυμίας των υπολοίπων υπουργών να συνεργασθούν.

Η πίεση ασκείται στους… συνήθεις υπόπτους (σ.σ. που είναι και αυτοί που διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα κονδύλια) δηλαδή στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Με το πλαφόν στις συντάξεις να έχει κλειδώσει (κάποια κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι θα είναι προσωρινού χαρακτήρα μέτρο), τα επιδόματα να βρίσκονται στην προκρούστια κλίνη της τρόικας και τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ στα όρια κατάρρευσης, τα δύο υπουργεία καλούνται να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Αντιθέτως, άλλα υπουργεία φέρονται να εμμένουν στην αδυναμία περικοπών, χαρακτηριστική περίπτωση το υπουργείου Εσωτερικών του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος και στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό επανέλαβε τη θέση του για τους κινδύνους κοινωνικής έκρηξης ενώ ζήτησε να καταβληθούν στους Δήμους επιπλέον κεφάλαια ύψους 300 εκατομμυρίων που εκ παραδρομής δεν δόθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης καλούνται να βρουν λύσεις, πριν καταφύγουν σε νέες λογικές οριζόντιων περικοπών, χωρίς τις οποίες κατά κάποια στελέχη, το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Παράλληλα, αντικείμενο συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει και η στάση της χώρας – προφανώς και του κ. γ. Στουρνάρα, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή, όπου και δεν αποκλείεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα αφού ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν την πρώτη εικόνα από τις διαπιστώσεις της τρόικας, η οποία και επιστρέφει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα στις 26 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα