ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ…

08:45 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σίγουρα η κάλπη αυτής της Κυριακής είναι η κάλπη των αινιγμάτων και των μυστηρίων. Ουδείς, μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει τι τελικά θα συμβεί. Μοναδικός, μέχρι και χθες το βράδυ, καταμετρητής οι κυλιόμενες, μυστικές δημοσκοπήσεις.

Το πρώτο μυστήριο είναι τι ποσοστό θα λάβουν τα δύο, μέχρι πρότινος, κόμματα εξουσίας.

Θα έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία; «Όχι», λένε όλοι οι δημοσκόποι και τα κομματικά επιτελεία. Θα έχει το ποσοστό της 3 μπροστά; «Όχι», λένε οι δημοσκόποι, αλλά υπό προϋποθέσεις αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί αφ’ ενός από την απόφαση που θα πάρουν κυριολεκτικά την τελευταία ώρα, πίσω από το παραβάν, οι αναποφάσιστοι και αφ’ ετέρου από το ύψος της αποχής και ειδικότερα από τους ετεροδημότες του ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκόποι πάντως διχάζονται, άλλοι του δίνουν οροφή το 28% και κάποιοι άλλοι την κατεβάζουν στο 26%.

Τι ποσοστό θα λάβει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό κι αν είναι μυστήριο. Πριν ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας, η ηγεσία του και πολλά στελέχη του πίστευαν ότι μπορεί να φτάσει το 25% ή ακόμη και να το υπερβεί. Μετά οι προσδοκίες έπεσαν. Έκαναν λόγο για 22-23%. Έπειτα ο προβληματισμός κατέβηκε στο 19-21%. Τώρα προσγειώνονται στο 18-19%, ενώ υπάρχουν και δημοσκόποι που το βλέπουν και πιό κάτω, στο 15-17%. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οργίαζαν οι φήμες που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να παλεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση. Λογικά, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα κερδίσει την τρίτη θέση σημειώνοντας μάλιστα διψήφιο ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται απο 11-14%. Το ΚΚΕ πιθανολογείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με το 2009, ενώ οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν και το ποσοστό του κόμματος της Αλέκας Παπαρήγα να είναι διψήφιο. Οι περισσότεροι το τοποθετούν μεταξύ 9 και 11%. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Παν. Καμμένου, λέγεται ότι κινούνται στη ζώνη του 7-9%, ενώ ορισμένοι εκ των δημοσκόπων δεν αποκλείουν να αγγίξει και το 10%. Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη δύσκολα θα φτάσει το 7% και το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσει το 4-6% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Αυτό δεν της εξασφαλίζει σίγουρα την έκτη θέση καθώς 4-6% δίνουν οι δημοσκόποι και στη ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Ένα ακόμη μυστήριο και αίνιγμα είναι τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα τρία κόμματα, τους Οικολόγους Πράσινους, το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ. Τα δύο πρώτα κόμματα οριακά κινούνται πάνω απο το 3%, ενώ το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη οριακά κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Τις ελπίδες τις Ντόρας Μπακογιάννη λιγοστεύει ο Στέφανος Μάνος καθώς το κόμμα του (ΔΡΑΣΗ), το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσει σημαντική δυναμική και αρκετοί πλέον το τοποθετούν περί το 2%. Τον Στέφ. Μάνο από την άλλη τον «πελεκάει» ο Θ. Τζήμερος, το κόμμα του οποίου (Δημιουργία Ξανά) κινείται κι αυτό στο φιλελεύθερο χώρο, δραστηριοποιείται έντονα στο διαδίκτυο και πιθανώς να κινηθεί κοντά στο 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα