Οι πολιτικοί και η αλήθεια…

Η παραπλάνηση έχει καταστεί στοιχείο της πολιτικής πράξης. Οι πολιτικοί μας είτε δεν γνωρίζουν τη διαδικασία προσέγγισης της αλήθειας είτε η γνώση της δεν τους ωφελεί πολιτικά.

Η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να βασίζεται: στην αρχή του ενδεχόμενου σφάλματος, στην αρχή του έλλογου διαλόγου και στην αρχή της αντικειμενικής συζήτησης. Μια τέτοια διαδικασία συνεπάγεται την υπομονή, την ανοχή και τη γνώση. Από μια ειλικρινή συζήτηση οι πολιτικοί μας έχουν να μάθουν πολλά, ακόμη και όταν αυτή δεν οδηγεί σε συμφωνία. Γιατί η συζήτηση μπορεί να τους διδάξει να κατανοήσουν και μερικές από τις

αδυναμίες τους. Είναι ανάγκη οι πολιτικοί μας να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχει κύρος το πολιτικό σύστημα πρέπει αυτοί να εκπέμπουν διανοητική εντιμότητα και να δέχονται το ενδεχόμενο να σφάλουν. Μια τέτοια στάση θα τους οδηγήσει σε αυτοκριτική και ανοχή. Βασικά στοιχεία του δημοκρατικού πολίτη.

Η δημιουργική ζωή των πολιτικών δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από σφάλματα. Από τα σφάλματά τους πρέπει να μαθαίνουν και να μην τα συγκαλύπτουν. Η συγκάλυψή τους αποτελεί μέγα διανοητικό αμάρτημα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους και την πορεία της χώρας. Πρέπει ν’ αλλάξουν στάση απέναντι στα λάθη τους!

Η έντιμη στάση των πολιτικών θα οπλίσει με αισιοδοξία και πίστη τους πολίτες που έτσι θα βρουν τη δύναμη να συμπορευτούν μαζί τους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που απαιτεί θυσίες και την ανάδειξη του κοινού καλού εθνικό στόχο.

Η αναίρεση των απόψεων ενός πολιτικού από τους αντιπάλους του είναι παραπάνω από επιτρεπτή και νόμιμη, είναι η ίδια η ανάσα της δημοκρατίας.

Αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας είναι ακατανόητο. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των πολιτικών μας έχουμε την αίσθηση ότι χάσαμε τη μνήμη μας, ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα, ότι το άσπρο και το μαύρο συμπίπτουν. Και το χειρότερο, τα ΜΜΕ επιτείνουν την ήδη κυριαρχούσα σύγχυση.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη μιας νέας ηθικής που να θεμελιώνεται στην ιδέα της αντικειμενικής γνώσης και της αβέβαιης γνώσης (Κ. Καστοριάδης).

Ο πολίτης περιμένει από τους πολιτικούς μια υπεύθυνη στάση που θα του δώσει τη δύναμη να γίνει συνοδοιπόρος τους.

Στη θέαση όλων μας, θέλουμε οι πολιτικοί μας, μαζί με τους συμβούλους τους, να αναλύσουν, σε περιβάλλον διαλόγου, την πραγματικότητα και το «δέον γενέσθαι». Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταυτιστούμε με κάποια από τις πολιτικές επιλογές και σε περιβάλλον δημοκρατικής σύγκρουσης να αναζητήσουμε την πορεία μας προς το μέλλον.

Οι δρόμοι προς το μέλλον είναι πολλοί και ο καθένας με πολλούς βαθμούς δυσκολίας στη διάβασή του. Η γνώση όμως των δυσκολιών θα μας προετοιμάσει για τις δοκιμασίες της πορείας, αφού η επιλογή θα είναι και δική μας.

Η δεδηλωμένη καθαρότητα της ηγεσίας και η αξιόπιστη λειτουργία της δημοκρατίας θα ανασύρουν τη δύναμη της συλλογικής μας συνείδησης που και στο παρελθόν διαδραμάτισε ρόλο στην επιβίωσή μας.

Η αμφισβήτηση που κυριαρχεί για τους πολιτικούς μας στις μέρες μας δεν βλάπτει, απεναντίας ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας. Άλλωστε, η δημοκρατία είναι θεσμοθετημένη αμφισβήτηση, απεχθάνεται την ομοφωνία και βρίσκει δρόμο.

Είναι ο δρόμος που τώρα σκεπάζει η ομίχλη που σκορπίζουν οι πολιτικοί μας και ενισχύουν οι πηγές ενημέρωσης. Το δρόμο αυτό γρήγορα πρέπει να τον εντοπίσουμε, πριν απρόβλεπτες συνθήκες τον κάνουν αδιάβατο…

Στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ειλικρινής και τεκμηριωμένη στάση της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Άλλωστε, οι ηγεσίες μας μπορούν να ξεπεράσουν τις κατά το Μπρεχτ δυσκολίες, (θάρρος, εξυπνάδα, τέχνη, κρίση, πονηριά) για να εκφράσουν την αλήθεια και να προσφέρουν υπηρεσίες στην οικοδόμηση του μέλλοντος.

Η αλήθεια θα μας σώσει….

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail:[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα