Επιστρέφουν τον Απρίλιο

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με τον πρωθυπουργό κατά την χθεσινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν σήμερα από τη χώρα μας, αφήνοντας πολλά ανοικτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την επιστροφή στην Αθήνα, στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα καταστεί δυνατό να κλείσει η συμφωνία. «Υπήρξε σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα. Είμαστε σε όλα πολύ κοντά» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
εξερχόμενος του Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη δουλειά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά. Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει κώλυμα για την εκταμίευση της δόσης Μαρτίου, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική πλευρά έχει επικοινωνία με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα, σε άλλα παρατηρείται μεγάλη απόσταση.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, αλλά και η διατήρηση και φέτος του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα έχει θέσει και νέα ζητήματα όπως τα οικονομικά φορέων ασφάλισης, αλλά και τα οικονομικά των δήμων.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς για την διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ενίσχυση των δημοσιονομικών, η ομαλοποίηση στην πιστωτική αγορά και η μείωση της ανεργίας. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, σύμφωνα με το Reuters γίνεται νέα αναφορά στη λιτότητα μέσω περαιτέρω περικοπών στις κρατικές δαπάνες παρά φορολογικές αυξήσεις αλλά και αυστηρή πορεία εξυγίανσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η Σύνοδος διεξάγεται στη σκιά του "όχι" που είπε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Εγκρίνοντας το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του Σώματος (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να μην δεχθούν έναν κοινοτικό προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία. Με Ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την πρόθεση του «να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα