ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜ

Σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου του 1692 έγινε η τελευταία εκτέλεση μάγισσας δια απαγχονισμού στις ΗΠΑ.

Το 1692 στη μικρή πόλη του Σάλεμ της Μασαχουσέτης σημειώθηκε μεγαλύτερη έξαρση  δαιμονικών καταλήψεων, ή για άλλους, η μεγαλύτερη μαζική υστερία στις ΗΠΑ.

Δύο κορίτσια, η κόρη του αιδεσιμότατου Σάμιουελ Πάρις, Μπέτι, και η κηδεμονευμένη του, Άμπιγκειλ Ουίλιαμς, άρχισαν να μιλούν παράξενα και να σέρνονται στο πάτωμα. Κανένας γιατρός δεν μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα,

μέχρι που ένας εξ αυτών διέγνωσε ότι τα κορίτσια ήταν δαιμονισμένα.  Ο πάτερ Σάμιουελ και η πουριτανική κοινωνία της πόλης ζήτησαν πιεστικά από τα παιδιά που εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα να υποδείξουν εκείνους που τα έβαλαν στο δρόμο του διαβόλου.

Κατηγορήθηκαν η Σάρα Γκουντ, η Σάρα Όσμπορν και η Τιτούμπα. Η Σάρα Γκουντ ήταν επαίτης, η Σάρα Όσμπορν ήταν μία κατάκοιτη ηλικιωμένη γυναίκα και η Τιτούμπα ήταν η ινδιάνα σκλάβα του αιδεσιμότατου Σάμιουελ Πάρις.

Την 1η Μαρτίου οι τρεις γυναίκες κατηγορήθηκαν για μαγεία και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις για τον ίδιο λόγο και οι φυλακές του Σάλεμ και των γύρω περιοχών γέμισαν.

Οι κρατούμενοι όμως δεν μπορούσαν να δικαστούν λόγω έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Τέλη Μαΐου ο βασιλικός κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, σερ Ουίλιαμ Φιπς, αποφάσισε  τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ  η Σάρα Όσμπορν είχε πεθάνει, η Σάρα Γκουντ είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι, ενώ ο αριθμός των υπόδικων είχε φτάσει τους 80, πολλοί από τους οποίους είχαν αρρωστήσει.

Με συνοπτικές διαδικασίες, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο.  Όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους και κατέδωσαν άλλους, γλίτωσαν την εκτέλεση.

Εκείνο το καλοκαίρι απαγχονίστηκαν συνολικά 19 άτομα εκ των οποίων έξι άνδρες, ανάμεσα τους ένας υπουργός κι ένας πρώην αστυνομικός που αρνήθηκε να συνεχίσει τις συλλήψεις υποτιθέμενων μαγισσών. Οι δίκες σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 1692, με απόφαση του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Η απίστευτη ιστορία μαζικής υστερίας ενέπνευσε το μεγάλο θεατρικός συγγραφέα  Άρθουρ Μίλερ, ο οποίο το 1953 ανέβασε στο Μπρόντγουεϊ το θεατρικό «The Crucible», για να καυτηριάσει την αντικομουνιστική υστερία στις  ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού. Στην Ελλάδα, το έργο ανέβηκε στο  Εθνικό Θέατρο το 1955.

Το 1996, ο Άρθουρ Μίλερ διασκεύασε το σενάριο για τις ανάγκες της ταινίας  «The Crucible» («Οι Μάγισσες του Σάλεμ»), με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και τη Γουινόνα Ράιντερ, να ερμηνεύουν δύο από τους καλύτερους ρόλους τη καριέρας τους.

Στη μεγάλη οθόνη το έργο είχε προβληθεί για πρώτη φορά το 1957, σε διασκευασμένο σενάριο των  Άρθουρ Μίλερ και Ζαν-Πωλ Σαρτρ, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν και τη Σιμόν Σινιορέ.

Keywords
Αναζητήσεις
ταινια οι μαγγησεσ, oi maggeses tou salem
Τυχαία Θέματα