Οι «μαγικές» ημερομηνίες των εκλογών

Δεν πρόλαβαν να φανούν τα πρώτα σημάδια ρήξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δεν ήταν λίγοι όσοι κατέβασαν τα ημερολόγια για να δουν πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Αν, λοιπόν, οι τρεις δεν τα βρουν – κάτι που δεν μοιάζει το πλέον πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή – και δεδομένου ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε κάλπες αυτό θα πρέπει να γίνει ενώ η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ βρίσκεται σε κορύφωση, κάλπες μπορούν να στηθούν το νωρίτερο στις 14 Ιουλίου και το αργότερο στις 21 του ίδιου μήνα.

Νωρίτερα, αποκλείεται ακόμη κι αν η κυβέρνηση διαλυθεί

σήμερα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται ο κύκλος των διερευνητικών επαφών που μπορεί να ακολουθήσει! Και τούτο διότι, πρακτικά, ουδέποτε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν λιγότερες από 25 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες. Το 2000, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, η Βουλή διαλύεται στις 14 Μαρτίου και οι εκλογές γίνονται μετά από 26 ημέρες στις 9 Απριλίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η προεκλογική περίοδος είναι συντομότερη κατά μία ημέρα. Η Βουλή διαλύεται στις 11 Φεβρουαρίου και οι εκλογές διεξάγονται στις 7 Μαρτίου. Το 2007 ο Κ. Καραμανλής ζητά διάλυση της Βουλής. Η απόφαση θυροκολλείται στις 18 Αυγούστου και οι εκλογές διεξάγονται στις 16 Σεπτεμβρίου (29 ημέρες). Ακόμη και το 2009, με τις εκλογές εξπρές, η Βουλή διαλύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου. Μεσολάβησαν 27 ημέρες μέχρι να στηθούν κάλπες, στις 4 Οκτωβρίου.

Άρα, το ενδεχόμενο θερινών εκλογών αφορά πρακτικά μόνον τις δύο προαναφερόμενες ημερομηνίες, τις 14 και τις 21 Ιουλίου. Και τούτο διότι ουδείς μπορεί να διαννοηθεί κάλπες, εν μέσω καύσωνα, στιε 28 Ιουλίου, πολλώ δε μάλλον εντός Αυγούστου. Μπορεί άλλωστε τα «μπάνια του λαού» να έχουν περιορισθεί λόγω κρίσης αλλά είναι σαφές ότι κανένα κόμμα δεν θέλει να «πνιγεί» στη θάλασσα του Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα