Συζητάει, αλλά με κλειστή ΕΡΤ, το Μαξίμου

«Ο πρωθυπουργός που πάντα επιδίωκε τον πολιτικό διάλογο θα επικοινωνήσει το πρωί τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να κανονιστεί συνάντηση στις αμέσως προσεχείς ημέρες». Με αυτή τη διαρροή, αργά χθες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση που κτύπησε κόκκινο στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή το λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και αναζωπύρωσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσει λοιπόν το τηλέφωνό του προκειμένου να καλέσει τους Ευ. Βενιζέλο

και Φ. Κουβέλη, πιθανά την Παρασκευή, σε μία ακόμη σύσκεψη. Ωστόσο, στην ατζέντα της συζήτησης δεν θα είναι η επαναλειτουργία της επιχείρησης αλλά τα όποια περιθώρια αναζήτησης ενός εύσχημου τρόπου για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, προσωπική απόφαση του οποίου ήταν το λουκέτο στην ΕΡΤ, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το κατέστησε, σαφές από την πρώτη στιγμή, με τον σκληρό και αμφισβητούμενο δημοκρατικά τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε το κλείσιμο της εταιρείας και, κυρίως, με τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν ώστε αντί του σήματος της ΕΡΤ στις οθόνες των τηλεοράσεων να πέσει μαύρο. Θα ήταν αδιανόητο και προφανώς αυτοκτονικό πολιτικά, ο κ. Σαμαράς να μετέβαλλε τη στάση του και, μετά το αίτημα των εταίρων του, να έδινε νέα εντολή να ανέβουν οι διακόπτες εκπομπής στην Αγία Παρασκευή. Οι συνεργάτες του, άλλωστε, το είχαν διαμηνύσει αμέσως μετά τις, χαμηλών τόνων είναι η αλήθεια, δηλώσεις των Βενιζέλου και Κουβέλη στη Βουλή: «Συμπεριφέρονται σαν να μην έγινε ποτέ η σύσκεψη μεταξύ των τριών την Κυριακή».

Σε αυτή τη σύσκεψη, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει ρητώς ότι οδηγείται στην απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 απολύσεων και να σταλεί σαφές μήνυμα αλλαγών εντός και εκτός συνόρων. Και τότε, λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι αντιδράσεις των δύο άλλων αρχηγών δεν ήταν τόσο έντονες όσο στη συνέχεια.

Ο «μουτζούρης»

Παρά το γεγονός ότι άπαντες δηλώνουν δημοσίως ότι μέλημα τους είναι η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, είναι σαφές ότι το παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών για ένα ενδεχόμενο ατύχημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο «μουτζούρης» των πρόωρων εκλογών, δηλαδή ποιός θα χρεωθεί την προκήρυξή τους, μοιάζει να απασχολεί περισσότερο του τρεις αρχηγούς αυτή τη στιγμή, από αυτή καθεαυτή την πραγματοποίησή τους.

Έτσι, το μεν Μαξίμου δηλώνει ότι δεν εκβιάζει εκλογές, πλην όμως θα επιμείνει στο μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Οι δύο εταίροι ζητούν επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και εμφανίζονται να συναινούν σε αλλαγές μεγάλου βεληνεκούς.

Τα περιθώρια συμβιβασμού

Μένει να αποδειχθεί, τις επόμενες ώρες, αν μεταξύ των τριών υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ο κ. Σαμαράς το μόνον που μοιάζει να μπορεί να προσφέρει στους εταίρους του, μετά την επίδειξη πυγμής που πραγματοποίησε, είναι η δέσμευση ότι η νέα δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει ταχύτατα (σ.σ. επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, πάντως) αλλά και να ικανοποιήσει, εν μέρει, τα αιτήματα Βενιζέλου και Κουβέλη ως προς κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα είναι αρκετά αυτά για τους δύο αρχηγούς; Παραμένει αμφίβολο, κυρίως διότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης γνωρίζουν ήδη ότι έχουν πάθει σοβαρή ζημία από την πρωτοβουλία Σαμαρά ενώ όποια απόφαση κι αν λάβουν είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουν από αντιστάσεις έως επαναστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα