Οι ισπανόφωνοι θα κρίνουν (;) τις εκλογές στην Αμερική

Αν και δεν γνωρίζει παρά ελάχιστες λέξεις στα ισπανικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε  να γυρίσει διαφημιστικό σποτ στη συγκεκριμένη γλώσσα όπου  μίλησε για μόλις 31 δευτερόλεπτα, προκειμένου να προσελκύσει ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Ένωση Εκλεγμένων και Διορισμένων Λατινοαμερικανών Αξιωματούχων (NALEO) 12,2 εκατομμύρια ισπανόφωνοι -αριθμός που αντιπροσωπεύει το 11% όλων των Αμερικανών πολιτών με δικαίωμα ψήφου-ενδεχομένως

να πάνε να ψηφίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα χρόνια πριν, η συμμετοχή των ισπανόφωνων στις εκλογές, ήταν 26% μικρότερη. Ωστόσο, σύμφωνα με την NALEO, η αναλογία των ισπανόφωνων που τελικά πηγαίνουν να ψηφίσουν δεν ξεπερνά το 8,7% της συνολικής ψήφου.

Μπορεί να μη δείχνει σημαντική η συμμετοχή των ισπανόφωνων στις εκλογές, αναμφισβήτητα όμως, είναι ζωτικής σημασίας το που θα πάνε αυτές οι ψήφοι Αυτό που έχει ενδιαφέρον αναφορικά με την ψήφο των ισπανόφωνων είναι ότι φαίνεται πιθανό να αποδειχτεί κομβικής σημασίας για τις πολιτείες-κλειδιά οι οποίες θα κρίνουν τις εκλογές και κυρίως το Κολοράντο, την Φλόριντα, τη Νεβάδα, αλλά και την Βιρτζίνια, την Αϊόβα, ακόμη και την Βόρεια Καρολίνα.

Η ψήφος των μειονοτήτων όπως οι Λατινοαμερικανοί θα μπορούσε να αποδειχτεί κρίσιμη αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ομπάμα χάνει έδαφος μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων.

Αν συμβεί αυτό, ο σημερινός πρόεδρος θα πρέπει να κερδίσει ψήφους από άλλες ομάδες αν θέλει να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο ίδιος ο Ομπάμα, άλλωστε, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι πιθανόν έχει πολλούς λόγους για να ευχαριστεί τους Λατινοαμερικανούς.

«Θα μιλήσω ωμά. Αν κερδίσω μια δεύτερη θητεία, ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο θα την κερδίσω θα είναι επειδή ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν αποξενώσει τόσο πολύ την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δημογραφικά ομάδα στη χώρα, την λατινοαμερικανική κοινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην εφημερίδα της Αϊόβα Des Moines Register.

Keywords
Τυχαία Θέματα