Οι ένστολοι θα πληρώσουν για τους … ένστολους!

08:25 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αξιοποιώντας το «πορτογαλικό μοντέλο» Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν πως κάθε «κενό» που «ανοίγει» στον προϋπολογισμό από δικαστική απόφαση, θα καλείται να το «καλύψει» εκείνος που προσέφυγε και δικαιώθηκε από την Δικαιοσύνη!

Σε πρώτη φάση η συμφωνία αυτή αγγίζει 80.000 ένστολους, καθώς η Κυβέρνηση διαμηνύει πως «θα πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς

τους».
Η εξέλιξη αυτή όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), αλλά όλα τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται οι δικαστές, οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι διπλωμάτες.
Έτσι το μήνυμα από το Μαξίμου αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν σχηματίσει «ουρές» έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να προσβάλουν τις μισθολογικές μειώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονίου, διεκδικώντας από την δικαιοσύνη αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του συνόλου των απωλειών ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ με το Υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα για την κάλυψη της έκτακτης αυτής «τρύπας» που παρουσιάστηκε στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) για τους ένστολους που αποτέλεσε και το πρώτο «ατύχημα» για τον προϋπολογισμό και το μνημόνιο φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν τους ένστολους εν ενεργεία, περίπου 100 εκατ. ευρώ αναλογούν στους συνταξιούχους και σε 70 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων.

Αν τελεσιδικήσει η υπόθεση, τα χρήματα ναι μεν θα επιστραφούν, αλλά οι ίδιοι οι ένστολοι θα καλύψουν την «τρύπα», με καθυστέρηση –για παράδειγμα» των προαγωγών τους.
Για τους δικαστικούς το κονδύλι υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 420 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για τη αποκατάσταση των υπολοίπων ειδικών μισθολογίων.
Η κυβέρνηση υιοθετεί το πορτογαλικό «μοντέλο» αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών για να αποφύγει νέες μειώσεις δαπανών ή αυξήσεις φόρων.
Στο τραπέζι βέβαια παραμένει η πρόταση για την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που είναι και προαπαιτούμενη δράση για τις δόσεις του καλοκαιριού.

«Θορυβημένη» η τρόικα έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενημέρωση για κάθε στάδιο επί του οποίου κινείται το θέμα των ειδικών μισθολογίων προκειμένου να συζητηθεί στο τέλος Αυγούστου που οι δανειστές θα ξανάρθουν στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα