Η τρέλα ταιριάζει (γάντι) στην πολιτική

08:10 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Το Ακρωτήρι της Βίας (Zulu)

Του Ζερόμ Σαλ. Διάρκεια: 110'
Με τους Ορλάντο Μπλουμ, Φόρεστ Γουιτάκερ, Τάνια Βαν Γκράαν, Νατάσα Λόρινγκ, Πάτρικ Λάιστερ, Κόνραντ Κεμπ

Ο μαύρος επικεφαλής του κλάδου ανθρωποκτονιών της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας στο Κέιπ Τάουν, γνώρισε σαν παιδί την αιματηρή βία και τις φρικαλεότητες στα χρόνια του απαρτχάιντ στην επαρχία Νατάλ και είναι ο μόνος επιζών ενός εξοντωτικού μακελειού εξαιτίας των φυλετικών διαιρέσεων. Συνεργάζεται με ένα ανεξάρτητο λευκό αξιωματικό του οποίου η οικογένεια αρχικά

συμμετείχε στην δημιουργία του καταπιεστικού απαρτχάιντ. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα σε ένα τοπίο έντονων κοινωνικών αντιθέσεων αλλά βαθιά στοιχειωμένου από τα φαντάσματα του πρόσφατου χθες, όταν αρχίζουν τη διερεύνηση της αποτρόπαιας δολοφονίας ενός 20χρονου λευκού πλουσιοκόριτσου. Συνδέουν τη δολοφονία με ένα νέο είδος ναρκωτικού των δρόμων που διακινούν συμμορίες νεαρών που τους οδηγεί σε ένα σαδιστικό κύκλωμα αδίστακτων Αφρικάνερ επιστημόνων που κάνουν φαρμακευτικά πειράματα γενοκτονίας στους αμέριμνους φτωχούς. Ταυτόχρονα τα παρακλάδια της βίας, της διαφθοράς και της αδικίας μπλέκονται με ατάραχη ακρίβεια στη ζωή των δυο ντετέκτιβ αναβιώνοντας προσωπικά και ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος.

Πρόκειται για μια καλών προθέσεων ταινία που αγωνίζεται να αρθρώσει την ηθική και δραματική σύγχυση μιας χώρας που ακόμα δεν έχει βρει οριστικά το μονοπάτι της συμφιλίωσης καθώς οι μνήμες της ρατσιστικής σκληρότητας των λευκών απέναντι στους μαύρους παραμένουν ακόμα ζωντανές. Δυστυχώς, το τελικό αποτέλεσμα δεν ξεφεύγει από την μετριότητα αφού τα αλλεπάλληλα κλισέ δεν προσφέρονται για κοινωνιολογικές αναλύσεις ενώ η σοκαριστική σκληρότητα ορισμένων, κυρίως άσκοπων, σκηνών παραπέμπουν σε μια βίαιη σαπουνόπερα. Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Caryl Férey «Zulu» του 2008, στο οποίο βασίστηκε η ταινία που προβλήθηκε και στις Κάνες είναι σίγουρα καλύτερο.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα
(Captain America: The Winter Soldier)

Των Άντονι και Τζο Ρούσο. Διάρκεια:128'
Με τους Σκάρλετ Τζόχανσον, Κρις Έβανς, Άντονι Μακί, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κόμπε Σμόλντερς, Έμιλι Βανκάμπ, Χέιλει Άτγουελ, Ντομινίκ Κούπερ

Βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά από την πρώτη ταινία και ο Στιβ Ρότζερς ζει στην Ουάσινγκτον προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη σύγχρονη κοινωνία χωρίς να έχει να κάνει τίποτα τα Σαββατόβραδα, καθώς όλοι του οι φίλοι έχουν πεθάνει. Μέσα στην μονοτονία και την αποξένωση ο Captain America θα γνωρίσει καινούριους φίλους, την Νατάσα Ρομανόφ - Μαύρη Χήρα τον Νικ Φιούρι και τον Falcon Όλοι μαζί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην συνωμοσία που έχει στόχο την οργάνωση S.H.I.E.L.D και στον εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο, ένα αδίστακτο δολοφόνος που ακούει στο όνομα Winter Soldier ο οποίος δεν δείχνει να φοβάται την ασπίδα του ηπερήρωα.

Χορταστικό blockbuster από ένα σίκουελ που καταφέρνει να αναμίξει μια χορογραφία πολεμικών τεχνών με κάμποσο χιούμορ θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους. Προφανώς τα Marvel Studios ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα, καθώς όσο μεγαλώνει η εμπειρία τους στη παραγωγή τονώνεται και η αυτοπεποίθησή τους να συναντήσουν στις αίθουσες και πιο ενήλικο κοινό. Η παρουσία του βετεράνου Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το πιστολίδι, οι σκηνές δράσης και αγωνίας αναβιώνουν τα χαρακτηριστικά των θρίλερ της παλιάς σχολής του Χόλιγουντ. Και μαζί με την ανάπτυξη των χαρακτήρων στην εξέλιξη της δαιδαλώδους πλοκής, όλα προσαρμόζονται στο στόχο προσέγγισης θεατών που δεν αποτελούνται αποκλειστικά από πιτσιρικαρία. Αναπόφευκτα η ταινία θυμίζει πιο πολύ κατασκοπευτική περιπέτεια, με στοιχεία υπαρξιακού δράματος παρά ταινία ενός χάρτινου σούπερ-ήρωα. Ενδιαφέρον πείραμα που συνδυάζει στοιχεία πολιτικού θρίλερ με τη καθαρόαιμη δράση.

Ζήτω η Ελευθερία
(Viva la libertà)

Του Ρομπέρτο Άντο. Διάρκεια:94'
Με τους Τόνι Σερβίλο, Βαλέριο Μαστραντρέα, Βαλέρια Μπρούνι Ταντέσκι, Μικέλα Σεσόν

Όταν ο Ενρίκο Ολιβέρι, ο Ιταλός γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φεύγει και κρύβεται στο σπίτι μίας παλιάς του σχέσης στο Παρίσι, ένα παράλογο σενάριο λειτουργεί παραδόξως καλά. Ο δίδυμος αδελφός του, ο Τζιοβάνι, μανιοκαταθλιπτικός φιλόσοφος ο οποίος βγήκε πρόσφατα από το ψυχιατρείο, επιστρατεύεται για να υποδυθεί τον αγνοούμενο πολιτικό. Αποτέλεσμα: ένας τρελός αρχίζει να δείχνει στους πολιτικούς πώς να διοικούν το έθνος! Δημιουργεί διφορούμενα πολιτικά συνθήματα, που δίνουν κουράγιο στους απεγνωσμένους πολίτες αλλά δημιουργούν προβλήματα στους αρτηριοσκληρωτικούς πολιτικούς και το κατεστημένο.

Με προθέσεις βιτριολικής σάτιρας και αιχμηρά υπονοούμενα, αλλά όχι τόσο τολμηρή όσο το «Il Divo», η ταινία επιχειρεί να καυτηριάσει τη τρέχουσα Ιταλική πολιτική σκηνή. Επί της ουσίας κριτικάρει την πλήρη αποτυχία της ιταλικής Κεντροαριστεράς να συσκευάσει με επιτυχία το πακέτο των μηνυμάτων της με όρους πολιτικού μάρκετινγκ, εν μέσω των αδιέξοδων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η ειρωνική προώθηση της φανταστικής ιδέας να το υλοποιήσει στην πολιτική αρένα ο παραλογισμός ενός ανισόρροπου μεταφέρει, ωστόσο, ένα μήνυμα ελπίδας για την απεξάρτηση των ψηφοφόρων από το φόβο τους απέναντι στο καινούργιο και το εναλλακτικό. Παρότι δεν της λείπει η φλυαρία και η σχετική ψυχαγωγική ελαφρότητα, η ιταλική ταινία είναι απείρως πιο ουσιαστική από παρόμοιας θεματολογίας Χολιγουντιανές κωμωδίες. Όσο για την καταπληκτική ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο στο διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή ζυγίζει όσο πέντε, τουλάχιστον, κινηματογραφικές επιδόσεις του Στιβ Μάρτιν μαζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα