Οι άθεοι είναι εξυπνότεροι άνθρωποι

Μια ομάδα ψυχολόγων μελέτησε τη σχέση ευφυΐας και πίστης αναλύοντας όσες σχετικές μελέτες έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας. Από τις συνολικά 63 μελέτες που βρήκαν, οι 53 κατέληγαν πως υπάρχει « αρνητική σχέση ανάμεσα στην θρησκευτική πίστη και στη νοημοσύνη». Από τις 53, οι 35 διαπίστωσαν πως υπάρχει έντονα αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και νοημοσύνης, ενώ οι υπόλοιπες πως ότι συμβαδίζουν.

Η ανάλυση όμως των ερευνών έφτασε στο συμπέρασμα ως ήδη από την παιδική ηλικία, τα παιδιά που

έχουν υψηλότερο IQ έχει ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει άπιστο. Αλλά και τα άτομα τρίτης ηλικίας, όσο πιο έξυπνα είναι τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν απομακρυνθεί από το Θεό. Τα παραπάνω βασίζονται και σε μια μελέτη, που διήρκησε από το 1921 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η οποία παρακολουθεί 1500 χαρισματικά παιδιά υψηλού δείκτη ευφυΐας, τα οποία σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους «χαμηλό δείκτη θρησκευτικής πίστης».

«Η θρησκευτική πίστη φαίνεται παράλογη, αντιεπιστημονική και αναπόδεικτη σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα αυτοί να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία επειδή, όπως θεωρούν, «ξέρουν καλύτερα» σε σχέση με τους άλλους γύρω τους», τονίζει η μελέτη, προσθέτοντας πως στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα