«ΟΧΙ» ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η μονομερής ανακήρυξη Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε σύνεντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογραμμίζει πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμβάλει περαιτέρω στην υφιστάμενη θετική κατεύθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα» και καλεί να γίνουν συνομιλίες σε πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και καλής γειτονίας. Στο ίδιο πνεύμα,

χαρακτηρίζει ακραίες και αρνητικές τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς εκεί εμπλέκεται η επίλυση του κυπριακού, όπως υποστηρίζει.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η πρόταση μας προβλέπει πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ενθαρρυνθούν να καθίσουν αμέσως στο τραπέζι και να αποφασίσουν την μελλοντική πορεία των δραστηριοτήτων γύρω από τον υπεράκτιο πλούτο, πετρέλαιο, αέριο, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, όπως τη χρηματοδότηση και τη διανομή των εσόδων».

Αναφορικά με το συριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζει πως η χώρα του υποδέχεται τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά ξεκαθαρίζει πως «περιμένουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της να μοιραστεί μαζί μας αυτό το φορτίο». Χαρακτηρίζει το καθεστώς στη Συρία ως «σοβαρή απειλή, όχι μόνο για τον συριακό λαό, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», για να ξεκαθαρίσει: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να προστατέψουμε τα σύνορα της Τουρκίας και θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα