ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ … ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΑΛΜΑΣ

Μαζί με την πολιτική του Υπουργείου Υγείας για την περιστολή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ο αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην παρουσίαση του σχεδίου διάσωσης του ΕΟΠΥΥ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», ο Μάριος Σαλμάς εξήγησε ότι ένα δισ. ευρώ περιστολής της δαπάνης σε ετήσια βάση θα προκύψει από την αποζημίωση του φθηνότερου σκευάσματος στην φαρμακευτική κατηγορία ATC5 κατά 200 εκατ. ευρώ Πρόσθεσε ότι 300 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την

μείωση της τιμής των φαρμάκων, 130 εκατ. ευρώ από την θετική λίστα φαρμάκων, 100 εκατ. από την διείσδυση γενόσημων και 270 εκατ. από τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά στην τιμή, που πληρώνει ο ασθενείς για τις εξετάσεις του, ο Μάριος Σαλμάς παραδέχθηκε ότι είναι υπερκοστολογημένη και δεσμεύτηκε: «Τις επόμενες μέρες θα οριστούν νέες ασφαλιστικές τιμές» και εξήγησε ότι «όποιος συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνεται για τις εξετάσεις, που εκτελεί σε τιμές κοντά σε αυτές, που αποζημιώνουν οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί στην Ευρώπη».  Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Αυτό πλέον είναι και το μέτρο που κόβει το λίπος από το κέρδος των παρόχων υγείας, χωρίς να θίγει την παρεχόμενη υπηρεσία». Σε αυτό το σημείο δήλωσε: «Θα ανταμείβουμε την ποιότητα των διαγνωστικών εξετάσεων».

Τέλος, για την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στην νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε ότι «θα θεσπιστεί άμεσα συμμετοχή των ασφαλισμένων στη νοσηλεία αναλογικά με τις εισφορές τους». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το καρτέλ των προμηθευτών θα σπάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα