Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

20:45 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτυχία του να τερματίσει τη βία στη Συρία.

Η Γενική Συνέλευση πέρασε το ψήφισμα με 133 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 31 αποχές. Μεταξύ των χωρών που το καταψήφισαν ήταν η Ρωσία, η Κούβα, η Βενεζουέλα και η ίδια η Συρία.

Η κίνηση αυτή

έρχεται έπειτα και από τη χθεσινή απόφαση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου  για τη Συρία να παραιτηθεί.

Επίσης στο μη δεσμευτικό ψήφισμα καταδικάζονται οι ωμότητες στη Συρία και  γίνεται έκκληση για πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν έκανε λόγο για πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων στη Συρία.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η κρίση στη Συρία εξελίσσεται σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» καθώς οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες «εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά».

Εκτιμώντας ότι η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, επικαλέστηκε τις προβλέψεις των ειδικών που πριν από 18 μήνες εξέφραζαν το φόβο ότι αν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απαντούσε στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή το αποτέλεσμα θα ήταν η ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία καθώς και ότι η κατάσταση στη Συρία θα εξελιχθεί σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.

«Όλες αυτές οι τρομακτικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν», τόνισε ο Μπαν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στη Συρία είναι μια δοκιμασία για τον ΟΗΕ ο οποίος δεν πρέπει να αποτύχει.

«Θέλω να δείξουμε όλοι στο συριακό λαό και στον κόσμο ότι θυμόμαστε το μάθημα της Σρεμπρένιτσα» κατέληξε ο Μπαν κι Μουν.

Σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον των αντιφρονούντων στη Δαμασκό, ενώ συνεχίστηκε ο βομβαρδισμός στο Χαλέπι και η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με τη Συρία.

Επίσης όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε συμφωνία για μυστικές επιχειρήσεις υποστήριξης των Σύρων ανταρτών και η Βρετανία σύμφωνα με το BBC είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερα υλικοτεχνική υποστήριξη, κυρίως στο τομέα των τηλεπικοινωνιών στις αρχές του επόμενου μήνα.

Παράλληλα η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι στέλνει αποβατικά πλοία στη ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 17μηνων συγκρούσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα