Ο ΚΑΡΟΛΟΣ «ΕΚΑΨΕ» ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ

07:55 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Την υπαγωγή και της Προεδρίας στις προγραμματιζόμενες περικοπές των αποδοχών βουλευτών και υπουργών ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ήδη από το Φεβρουάριο έχει παραιτηθεί της αποζημίωσής του. «Ντόμινο» μειώσεων στις συντάξεις των Κ. Στεφανόπουλου και Χρ. Σαρτζετάκη.

Τη μείωση του μισθού και των υπολοίπων επιδομάτων που απολαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε χθες ο κ. Κάρολος Παπούλιας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας,

ο οποίος και δέχθηκε το τηλεφώνημα του Προέδρου.

Ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος έχει ήδη από το Φεβρουάριο προσωπικά παραιτηθεί της προεδρικής αποζημίωσης ύψους 278.000 ευρώ, επικοινώνησε το πρωί της Τετάρτης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και του ζήτησε ο μισθός του προέδρου της Δημοκρατίας, να μειωθεί όπως θα γίνει και με αυτούς του πρωθυπουργού και των βουλευτών.

Ο Χρ. Σταϊκούρας του είπε πως θα κατατεθεί στην Βουλή, τροπολογία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η περικοπή του προεδρικού μισθού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το ετήσιο όφελος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε περίπου 350.000 ευρώ.

Καθίσταται σαφές ότι από τις επικείμενες μειώσεις ο κ. Παπούλιας δεν πρόκειται να υποστεί μείζονα οικονομική ζημία, καθώς ήδη έχει αρνηθεί τη λήψη μισθού. Ωστόσο, προχωρά σε μία κίνηση που δεσμεύσει και το διάδοχό του ενώ επηρεάζει και τους δύο, εν ζωή, προκατόχους του, τους Κωστή Στεφανόπουλο και Χρήστο Σαρτζετάκη, οι οποίοι αναμένεται να δουν τις μηνιαίες αποδοχές – προεδρική σύνταξη που εισπράττουν να μειώνεται σημαντικά, καθώς συνδέεται άμεσα με το ύψος της αποζημίωσης του εν ενεργεία Προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώην Πρόεδροι λαμβάνουν το ήμισυ της Προεδρικής χορηγίας, η οποία ανέρχεται σε 280.000 ευρώ περίπου. Με άλλα λόγια, οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Σαρτζετάκης λαμβάνουν περί τις 140.000 ευρώ μικτά έκαστος, ενώ παράλληλα εισπράττουν και τις συντάξεις που τους αναλογούν από την κοινοβουλευτική και δικαστικής τους πορεία, αντίστοιχα.

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα, πάντως, αν ο κ. Παπούλιας είχε έρθει σε προηγούμενη συνεννόηση με τους κ. Στεφανόπουλο και Σαρτζετάκη, πηγές της Προεδρίας διευκρίνιζαν ότι η χθεσινή πρόταση για περικοπές αποτελεί ατομική πρωτοβουλία του Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα